Dodijeljene nagrade udomiteljima za iznimne uspjehe ostvarene u promicanju i obavljanju udomiteljstva u 2024. godini

  • Slika /slike/2024/Udomitelji/Dizajn bez naslova (50).png
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U četvrtak, 13. lipnja 2024. izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Anamarija Blažević, ministar Marin Piletić i državna tajnica Marija Pletikosa dodijelili su nagrade udomiteljima za iznimne uspjehe ostvarene u promicanju i obavljanju udomiteljstva u 2024. godini.

Tom prigodom ministar Piletić čestitao je svim kandidiranim udomiteljima i dobitnicama nagrada na izuzetnom trudu i zalaganju u bavljenju udomiteljstvom.

Dodao je kako su uvjeti za udomitelje postali fleksibilniji kroz izmjene i dopuna Zakona o udomiteljstvu, a povećane su i naknade i opskrbnine. Istaknuo je kako je stupanjem na snagu Zakona o rodiljnim i roditeljskim naknadama, udomiteljima omogućeno ostvarivanje udomiteljskog dopusta.

„Ovo je veliki korak naprijed jer se udomiteljima pruža podršku i vremensku fleksibilnost u skrbi za djecu do sedme godine života“, zaključio je ministar Piletić.

Nagrada za životno djelo dodijeljena je Ani Zamečnik, dok su četiri godišnje nagrade dodijeljene Jelici Kovačić, Nikolini Jelić, Danijeli Treska i Marini Crnoji.

Dodjela nagrada organizirana je povodom obilježavanja Nacionalnog dana udomiteljstva koji se obilježava 31. svibnja, a kojeg je u ožujku 2023. godine na prijedlog Odbora za obitelj, mlade i sport i Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje Osijek, proglasio Hrvatski sabor kako bi se odalo priznanje udomiteljima.

Obilježavanjem Nacionalnog dana dodatno se želi istaknuti važnost i uloga koju udomitelji imaju u skrbi o najranjivijim skupinama građana Republike Hrvatske, kao i potaknuti građane i lokalnu zajednicu na pružanje podrške udomiteljima, ali i na aktivno uključivanje u pružanje socijalne usluge smještaja u udomiteljskoj obitelji.

Pisane vijesti