Započela s radom Radna skupina za utvrđivanje nacionalne mirovine

Slika /slike/2.jpg
Danas je u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava održan prvi sastanak Radne skupine za utvrđivanje uvjeta i kriterija za uvođenje nacionalne mirovine, koju čine relevantni stručnjaci iz akademske, pravne i znanstvene zajednice te socijalnih partnera i udruga umirovljenika. Voditeljica radne skupine je državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava Majda Burić.

Ministar rada i mirovinskoga sustava Josip Aladrović je uvodno pozdravio Radnu skupinu istaknuvši kako je osnovni zadak pronaći najkvalitetnije rješenje za uvođenje nacionalne mirovine koristeći iskustva europskih država i uzimajući u obzir specifičnosti hrvatskog sustava.
Cilj Radne skupine je utvrditi kriterije za obuhvat potencijalnih korisnika nacionalne mirovine, imovinski i/ili dohodovni cenzus, parametri za izračun visine nacionalne mirovine te potrebna financijska sredstva, kako bi se do kraja iduće 2020. godine stvorio zakonodavni okvir te početkom 2021. započele prve isplate.

Nacionalna mirovina je namijenjena svim starijim osobama koje nemaju minimalni mirovinski staž od 15 godina za stjecanje prava na starosnu mirovinu, a starije su od 65 godina života i nemaju drugi izvor prihoda, a sastavni je dio Strategiji socijalne skrbi za starije osobe u RH za razdoblje od 2017.-2020.
 

Pisane vijesti