Vlada usvojila Nacrt prijedloga zakona o nacionalnoj naknadi za starije osobe

Slika /slike/2020/Sjednice Vlade/229-sjednica-1.jpg
Danas je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održana 229. sjednica Vlade Republike hrvatske na kojoj je, između ostaloga, usvojen Nacrt prijedloga zakona o nacionalnoj naknadi za starije osobe uz Nacrt konačnog prijedloga zakona.

Nacrtom se predlaže se uvođenje nacionalne naknade za starije osobe, novčanog primanja u svoti od 800 kuna mjesečno za hrvatske državljane starije od 65 godina života s prebivalište u Republici Hrvatskoj u neprekidnom trajanju od 20 godina prije podnošenja zahtjeva, koji nisu korisnici mirovine i nisu zaposleni.

„Ovaj institut uvodi se u cilju postizanja osnovne razine socijalne sigurnosti, odnosno zaštite naših starijih sugrađana koji nisu bili u mogućnosti radom osigurati prihod u starosti te u starijoj dobi nemaju dovoljno sredstava za podmirenje životnih potreba.“, rekao je ministar Aladrović.

Naime, Vlada je u rujnu 2017. donijela Strategiju socijalne skrbi za starije osobe u Republici Hrvatskoj za razdoblje 2017. do 2020. godine, kojom je predviđeno  uvođenje nacionalne mirovine za starije osobe koje ne ostvaruju mirovinu na temelju prethodnog rada i plaćenih doprinosa. Nacionalnom naknadom za starije osobe postići će se osnovna razina socijalne sigurnosti, odnosno zaštita naših starijih sugrađana koji nisu bili u mogućnosti radom osigurati prihod u starosti te nemaju dovoljno sredstava za podmirenje životnih potreba.

Predviđena primjena Zakona je od 1. siječnja 2020., a za provedbu će biti zadužen Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje.
Očekivana sredstva potrebna za provedbu predloženog Zakona procijenjena su u iznosu od 132.300.000  kuna za približno 19.700 korisnika u 2021. godini te u iznosu od 181.500.000 kuna za oko 21.550 korisnika u 2022. godini, što će se financirati iz općih prihoda državnog proračuna.


Izvješće o starenju stanovništava za 2018. godinu (The 2018 Ageing Report - Economic and Budgetary Projections for the EU Member States 2016-2070)

 - Analiza parametara iz sustava socijalne skrbi, mirovinskog sustava te stanje na tržištu rada i EU praksa u odnosu na projekt uvođenja nacionalne mirovine, Institut za javne financije

Stranica