VLADA Minimalna plaća za 2022. godinu 3.750 kuna

Slika /slike/2021/Fotografije/Sjednice Vlade RH/HN20211028250107.JPG
Minimalna neto plaća za 2022. godinu iznosit će 3.750 kuna, što je povećanje za 10,3 posto, a čime će ujedno minimalna plaća po prvi put biti iznad 50 posto prosječne neto plaće, istaknuto je u četvrtak na sjednici Vlade na kojoj je usvojena i Uredba o minimalnoj plaći. 

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je u uvodnom dijelu sjednice Vlade rekao da su oko povećanja minimalne plaće temeljito raspravljene sve opcije koje su bile na stolu, a Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike je provelo konzultacije sa socijalnim partnerima.

"Procijenili smo u ovim ekonomskim okolnostima da se minimalna plaća poveća s postojeće neto minimalne plaće od 3.400 kuna na 3.750 kuna", izjavio je Plenković, dodajući da će time ona biti i jednostavno pamtljiva, s obzirom da je riječ o 500 eura.

Plenković je apostrofirao da je riječ o povećanju od čak 10,3 posto, a odnosi se na oko 51 tisuću zaposlenih koji imaju minimalnu plaću.

"Time po prvi put podižemo minimalnu plaću iznad 50 posto od prosječne neto plaće. To se još nije dogodilo u Hrvatskoj", istaknuo je premijer.

Napomenuo je da je prosječna isplaćena neto plaća u kolovozu iznosila 7.118 kuna, a medijalna plaća 6.014 kuna. Prema tim podacima, nova minimalna plaća bi iznosila 52,7 posto prosječne plaće, a 60 posto medijalne plaće.

"To je jedan veliki korak naprijed", ocijenio je predsjednik Vlade.

Podsjetio je da je prije pet godina minimalna plaća iznosila 38 posto prosječne plaće. U razdoblju od pet godina tako je povećana za 1.254 kune, što je četiri puta više no u prethodne tri Vlade, apostrofirao je Plenković.

Bruto plaća 4.687,50 kuna

Državni tajnik Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Dragan Jelić izvijestio je da će od 2022. godine bruto minimalna plaća iznositi 4.687,50 kuna.

Pri predlaganju visine minimalne plaće za 2022. godinu, naveo je Jelić, u obzir je uzeto više parametara pa tako i da je mjerama za očuvanje radnih mjesta minimiziran utjecaj pandemije bolesti COVID-19 na tržite rada, ali i da se globalni utjecaj pandemije odrazio na cijene dobara i usluga.

Također, uzeto je u obzir i da je prosječna bruto plaća u prvih sedam ovogodišnjih mjeseci rasla u odnosu na prethodnu godinu, kao i da je cilj Vlade do kraja mandata postići udio minimalne plaće u prosječnoj plaći od 50 posto, što je u neto iznosu već i postignuto, dok je u bruto iznosu nadomak ostvarenja.

Izvor: Hina
Foto: Hina

Pisane vijesti