Usvojen Prijedlog sporazuma o osnivanju Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe

Slika /slike/2024/VRH 700x500.png
Nakon što je početkom rujna Vlada RH donijela novi paket mjera i po deveti put osigurala sredstva u iznosu od 76,5 milijuna eura za 760 tisuća umirovljenika u svrhu ublažavanja rasta troškova energenata, na 26. sjednici #VladaRH usvojen je Prijedlog sporazuma o osnivanju Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe.

Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe savjetodavno je tijelo Vlade sastavljeno od 12 članova, predstavnika Vlade RH, umirovljenika i starijih osoba te Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. 

U proceduru će biti upućena i Deklaracija o starijim osobama, dokument koji će poslužiti kao temelj za daljnje razvojne inicijative s ciljem da starije osobe u Republici Hrvatskoj žive u okruženju koje poštuje njihovo dostojanstvo, prava i potrebe, pružajući im podršku koja im je potrebna za kvalitetan život u trećoj životnoj dobi. 

Ovi koraci jasna su potvrda podrške i sustavne brige za najugroženije, među kojima su i starije osobe, a predstavljaju kontinuitet rada Vlade RH kada je riječ o osiguranju boljeg i kvalitetnijeg položaja umirovljenika i starijih osoba u hrvatskom društvu.


 

Pisane vijesti