UNICEF i Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike potpisali Memorandum o razumijevanju za međunarodni pilot program „Jamstvo za svako dijete“

Slika /slike/2020/UNICEF/DSC_88232.jpg
Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović i predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Regina M. Castillo potpisali su Memorandum o razumijevanju, sporazum o provedbi programa kojim će se modelirati implementacija europskog programa „Jamstvo za svako dijete“ u Hrvatskoj.  

„Jamstvo za svako dijete“ inicijativa je koju su pokrenuli Europski parlament i Europska komisija kako bi najranjivija djeca u Europskoj uniji imala pristup zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju, uslugama brige o djeci, adekvatnim uvjetima stanovanja i kvalitetnoj prehrani, a koja u konačnici ima za cilj osigurati progresivno ostvarivanje prava djece u Europi. Europska komisija obvezala se da će prekinuti ciklus siromaštva i isključenosti provedbom programa „Jamstvo za svako dijete“.

Hrvatska je jedna od 7 zemalja članica Europske unije  (Bugarska, Hrvatska, Njemačka, Grčka, Italija, Litva i Španjolska) u kojima je UNICEF u partnerstvu s Europskom komisijom odlučio modelirati izvedivost „Jamstva za svako dijete“. Tako će se doprinijeti oblikovanju okvira Programa „Jamstvo za svako dijete“ na razini EU, koji ima za cilj utjecati na smanjenje siromaštva djece i socijalne isključenosti.

Gotovo četvrtina djece u Europi danas je u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti. Prema posljednjim podacima Eurostata više od 120 tisuća djevojčica i dječaka u Hrvatskoj, odnosno njih 17,1 posto, odrasta u riziku od siromaštva. Siromaštvo i socijalna isključenost značajno utječu na odrastanje i život djeteta, posebno u ranom djetinjstvu, otežavajući ili onemogućujući im pristup osnovnim uslugama poput zdravstvene zaštite, obrazovanja, kvalitetne prehrane, adekvatnog stanovanja i usluga brige o djeci. Znanstveni radovi i praksa pokazuju da utjecaj odrastanja u siromaštvu nije štetan samo po razvoj djeteta, nego može imati i nepovratne posljedice za dijete u kognitivnom, obrazovnom, socijalnom i emocionalnom smislu te podržavati međugeneracijski krug siromaštva neke obitelji.

„Temelj svakog društva je sredina koja omogućava sretno djetinjstvo, gdje djeca imaju priliku učiti, rasti i razvijati se na način da imaju sretnu budućnost. Nažalost, dio djece se suočava sa siromaštvom i socijalnom isključenosti, zbog čega trebamo poduzeti potrebne korake kako bi tome stali na kraj. U Međimurskoj županiji živi velik broj djece Romske nacionalne manjine u riziku od siromaštva, uz nedostatak usluga vezanih uz zaštitu djece i podrške obitelji i usluga rane intervencije, zbog čega su aktivnosti programa 'Jamstvo za svako dijete' usmjerene na to područje", poručio je Josip Aladrović, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike prilikom potpisivanja Memoranduma o razumijevanju.

„Vjerujem da će modeliranje programa „Jamstvo za svako dijete“ doprinijeti postizanju trajnih rezultata za djecu u Međimurju te da će prikupljeni primjeri, argumenti i dokazi usmjeriti buduće strateške i političke odluke za smanjenje dječjeg siromaštva i socijalne isključenosti, kako u  Hrvatskoj, tako i širom Europske unije“, izjavila je Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Danas potpisani Memorandum o razumijevanju stvara potrebne uvjete za provedbu III. Faze „Jamstva za svako dijete“ u Hrvatskoj te postavlja temelje za razvoj Nacionalnog plana u Hrvatskoj pod vodstvom Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike za borbu protiv siromaštva djece i socijalne isključenosti, temeljenog na sveobuhvatnoj politici i detaljnim analizama te razvoju inovativnih modela usluga i intervencija.

Memorandum, također, uključuje provedbu konkretnih, inovativnih i na dokazima utemeljenih modela usluga i intervencija usmjerenih na najranjiviju djecu. Točnije, program će testirati modele i intervencije u Međimurskoj županiji kojima je cilj osigurati da najranjivija djeca imaju pristup integriranim, multidisciplinarnim, adekvatnim uslugama u zajednici, kao što su usluge podrške obiteljima te predškolski odgoj i obrazovanje i usluge rane intervencije. Program „Jamstvo za svako dijete“ u Hrvatskoj će, između ostalog, biti usmjeren na uključivanje djece u rani predškolski odgoj i obrazovanje kako bi imala bolje početne prilike i mogućnosti za kvalitetnije ishode u kasnijem školovanju, na razvoj programa podrške roditeljima u skrbi za djecu i razvijanju njihovih roditeljskih vještina te na osiguravanje pristupa i razvoj ili unaprjeđenje dostupnosti usluga rane intervencije za djecu s teškoćama u razvoju.

Cijeli će se program pažljivo pratiti i evaluirati, a kroz program će se informirati i o politikama koje se bave problemima siromaštva djece i socijalne isključenosti, kako u Hrvatskoj, tako i na europskoj razini te će se pridonijeti oblikovanju financijskog okvira za navedena područja od strane Europske komisije.
 

„Informacije i stavovi sadržani u ovoj objavi za medije pripadaju autorima i ne odražavaju nužno službeno stajalište Europske unije. Niti institucije ni tijela Europske unije, niti bilo koja osoba koja djeluje u njihovo ime ne mogu se smatrati odgovornima za upotrebu informacija sadržanih ovdje."

Izvor: Unicef Hrvatska 



Pisane vijesti