U sklopu projekta „Re-kreiraj posao i život za žene i muškarce“ održano događanje „Roditeljstvo i karijera“

  • Slika /slike/2023/MOMForce/Untitled design.png
  • Slika
  • Slika
U Zagrebu je 30. ožujka 2023. godine održano događanje "Roditeljstvo i karijera", organizirano u okviru EU sufinanciranog projekta "Re-kreiraj posao i život za žene i muškarce", koji provodi Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike zajedno s partnerima Hrvatskom zajednicom županija i tvrtkom Spona Code.
 
Cilj projekta je povećati svijest i utjecati na neravnopravnu raspodjelu uloga i odgovornosti unutar obitelji, kao i razvijanje fleksibilnijih radnih rješenja kojima će se omogućiti bolja usklađenost obiteljskog i poslovnog života te promicanje jednakih mogućnosti za žene i muškarce pri zaposlenju i na radnom mjestu.
 
Sudionike je u ime Ministarstva uvodno pozdravio Vicko Mardešić, ravnatelj Uprave za upravljanje operativnim programima EU, istaknuvši kako je s ciljem ravnopravnije raspodjele skrbi o djeci u najranijoj dobi znatno unaprijeđen zakonodavni okvir u sustavu rodiljnih i roditeljskih potpora, a izmjenama i dopunama Zakona o radu uvedene su mjere koje se odnose na fleksibilne uvjete rada roditelja djece mlađe od 8 godina.
 
Na događanju su predstavljeni rezultati opsežnog nacionalnog istraživanja provedenog u okviru projekta o izazovima roditeljstva s kojima se nose zaposlene majke i očevi, kakav je njihov doživljaj odnosa radne i obiteljske uloge te kako ih poslodavci mogu podržati u ostvarenju bolje ravnoteže privatnog i poslovnog života.
 
U sklopu događanja dodjeljen je i MAMFORCE standard, znak kvalitete odgovornih poslodavaca koji se dodjeljuje tvrtkama sudionicama u projektu koje prihvaćaju i promiču standarde obiteljske odgovornosti i rodne ravnopravnosti.

Projekt „Re-kreiraj posao i život za žene i muškarce“ financira se sredstvima Europske unije u sklopu Programa o pravima, jednakosti i građanstvu (Right, Equality, Citizenship) 2014. - 2020. Provedba projekta, čija vrijednost iznosi 324 tisuće eura, započela je 1. lipnja 2020. i trajat će do 31. svibnja 2023.  

Pisane vijesti