Studijski posjet ukrajinske delegacije

  • Slika /slike/2023/Studijski posjet/f50f7fc4-0b88-4f30-b1fc-71c498060ef0.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike od 27. do 30. studenoga 2023. bilo je koordinator domaćin studijske posjete ukrajinske delegacije o reformi skrbi o djeci  i razvoju podrške obiteljima.

Cilj studijske posjete bio je  dobivanje uvida u politike i prakse skrbi o djeci koje se provode u Republici Hrvatskoj kroz sastanke, prezentacije i posjete relevantnim organizacijama i institucijama.  

Ukrajinsku delegaciju od 18 članova činili su predstavnici Koordinacijskog centra za obiteljski odgoj i skrb o djeci, koje je posebno savjetodavno tijelo Vlade Ukrajine zaduženo za provedbu reforme skrbi o djeci financirano od strane Europske unije, predstavnici ukrajinskog ministarstva socijalne politike, predstavnica Volynske regionalne državne uprave te predstavnica Harkivske vojne regionalne uprave. Također, delegaciju su činili i predstavnici Vlade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, koja pruža podršku Vladi Ukrajine u provedbi reforme te predstavnici Ureda UNICEF-a za Ukrajinu. Podršku Ministarstvu kao domaćinu organizacije posjete, pružao je Ured UNICEF-a za Hrvatsku.

Studijski posjet bio je organiziran putem TAIEX programa Europske Unije koji pruža kratkoročnu tehničku pomoć na području usklađivanja, primjene i provedbe zakonodavstva Europske unije.

Članovima delegacije predstavljen je sustav skrbi o djeci u Republici Hrvatskoj i reforma sustava koja se provodi. Upoznati su s ključnim ustanovama sustava socijalne skrbi, koje su nositelji većine zakona i propisa kojima se uređuje skrb o djeci, te koje su nadležne za provedbu reforme skrbi o djeci i razvoj i širenje socijalnih usluga za djecu i obitelji u riziku.

U okviru studijskog posjeta delegacija je posjetila ustanove socijalne skrbi kojima je osnivač Republika Hrvatska, Centar za pružanje usluga u zajednici Zagreb, Podružnicu  A.G. Matoš, Centar za rehabilitaciju Zagreb i Centar za pružanje usluga u zajednici Izvor Selce.

Prilikom posjeta članovima delegacije predstavljen je rad navedenih ustanova kao i još dvije ustanove, i to Centra za pružanje usluga u zajednici Zagorje i Centra za rehabilitaciju Stančić te su upoznati s uslugama koje se pružaju kao i s procesom transformacije ustanova.

Kroz navedene posjete članovi delegacije imali su priliku čuti izravna iskustva ustanova socijalne skrbi koje su prošle transformaciju iz ustanove za smještaj djece u ustanove koje su razvile nove socijalne usluge i danas pružaju lepezu usluga obiteljima, udomiteljskim obiteljima i djeci.

Delegacija je također imala priliku upoznati rad Foruma za kvalitetno udomiteljstvo u Rijeci te Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta s Nastavno-kliničkim centrom gdje se ujedno delegaciji predstavila i udruga - Centar za nestalu i zlostavljanu djecu.

Posljednjeg dana studijskog posjeta Ministarstvo znanosti i obrazovanja upoznalo je članove delegacije s  ulogom sustava obrazovanja u integraciji djece s teškoćama u razvoju, a u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova održano je završno događanje na kojem je prisustvovala prva tajnica Veleposlanstva Ukrajine u Republici Hrvatskoj gđa Tetiana Boiko. Na završnom događanju razmijenjena su iskustva sa studijskog posjeta Hrvatskoj i otvorene daljnje mogućnosti suradnje. Jedan od ciljeva navedenog događanja je bio i osnaživanje daljnje bilateralne suradnje Hrvatske i Ukrajine.

Pisane vijesti