Reagiranje na tekst autorice Kristine Turčin objavljen na jutarnji.hr 6. veljače 2024. i u tiskanom izdanju Jutarnjem listu dnevnom listu od 7. veljače 2024. godine

Slika /slike/2023/MROSP 700x500.png
Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike dužno je reagirati na netočne teze iz teksta objavljenog na portalu jutarnji.hr 6. veljače i u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista 7. veljače 2024. godine naslova „Piletić u Sl. Brod poslao inspekciju radnicama koje su upozoravale na tragediju“ autorice Kristine Turčin.
 
Objavljeni tekst tragičnu situaciju prirodne smrti djeteta koristi za napad na cjelokupni sustav socijalne skrbi koji, usprkos svim otežavajućim okolnostima, ispunjava svoje temeljne ciljeve, a to je zaštita više od 600 tisuća korisnika sustava. Glavninu teksta čine reciklirane i parcijalne informacije o obiteljskoj tragediji „potkrepljene“ anonimnim izjavama.
 
Smrt djeteta tragičan je događaj, a dodatno je tragično i zabrinjavajuće da se takav nemili događaj koristi za osobne obračune i pokušaj karijernog probitka pojedinaca unutar sustava socijalne skrbi, kao i da se tome pridaje nezanemariv medijski prostor.
 
U sklopu sustava socijalne skrbi provode se redovni, izvanredni te kontrolni inspekcijski nadzori. U konkretnom slučaju, upravo zbog brojnih medijskih napisa i članaka u kojima su iznesene ozbiljne optužbe na račun stručnih radnika, obitelji djeteta i cjelokupnog sustava socijalne skrbi, inspekcija Ministarstva bila je dužna provesti izvanredni inspekcijski nadzor, a radi provjere navoda iznesenih u medijima te utvrđivanja svih relevantnih činjenica. Ministarstvo je još 30. siječnja vezano za ovaj slučaj javnosti jasno komuniciralo kako je u Područni ured Slavonski Brod, kao i u sve ustanove koje su odbile pružiti smještaj, poslan inspekcijski nadzor.
 
Iako inspekcijski nalaz još nije gotov, autorica u članku prenosi nepotpisane izjave nepoznatog sugovornika, koje prejudiciraju inspekcijski nalaz. Plasira se teza da je ipak bilo smještaja, što je suprotno onome što je autorica pisala 30. siječnja u članku „U domu za njega nije bilo mjesta“.
 
Inspekcija Ministarstva je u posljednje dvije godine provela 16 nadzora u Područnom uredu Slavonski Brod, od čega čak osam zbog međusobnih anonimnih prijava i narušenih odnosa pojedinaca koji koriste svaku priliku, pa tako i osobne tragedije korisnika, za međusobne obračune i osobni karijerni probitak.
 
Ministarstvo ulaže velike napore u poboljšanje sustava te nastavlja biti otvoreno prema svima čija je namjera poboljšanje sustava te je spremno razgovarati sa svima s imenom i prezimenom, a ne anonimno.
 
 
 

Pisane vijesti