Održani aktivi ravnatelja centara za socijalnu skrb i domova socijalne skrbi

Slika /slike/2022/Vijesti/aktiv_02.jpg
Dane 5. i 6. svibnja 2022. u Petrčanima te 12. i 13. svibnja 2022. u Opatiji u organizaciji Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike održana su dva aktiva ravnatelja centara za socijalnu skrb i domova socijalne skrbi kojima je osnivač Republika Hrvatska te predstojnika podružnica obiteljskih centara, na kojima je sudjelovalo 180 sudionika.
 
Aktiv je organiziran kroz plenarna izlaganja, raspravu te zaključke s ciljem unaprjeđenja stručnog rada te ispravne primjene propisa.
 
Na aktivima su predstavljene analize mjera za zaštitu prava i dobrobiti djeteta, postupaka izdvajanja djece i udomiteljstva, analiza djece na dugotrajnom smještaju te stanja i potreba razvoja usluga kod pružatelja usluga za djecu i mlade i analiza zaprimljenih predstavki iz područja obiteljsko-pravne zaštite.
 
Nadalje, predstavljena je analiza postupanja centara za socijalnu skrb i pružatelja usluga iz nadležnosti Samostalnog sektora za upravni i inspekcijski nadzor u socijalnoj skrbi.

Također, raspravljalo se o donošenju općih akata, zapošljavanju stručnih i drugih radnika u sustavu socijalne skrbi, zaprekama za rad u djelatnosti te najznačajnijim promjenama u reguliranim profesijama u sustavu socijalne skrbi.
 
Sudionicima su predstavljene mogućnosti financiranja kroz ESI fondove kroz suradnju centara za socijalnu skrb i domova socijalne skrbi, socijalno planiranje te razvoj i dostupnost socijalnih usluga u zajednici.
 
Državna tajnica Marija Pletikosa naglasila je ključne procese i aktivnosti u cilju osnaživanja sustava socijalne skrbi te kvalitetnije skrbi za naše korisnike, kako one koji su realizirani tako i one koji su u tijeku. U tom smislu posebno se osvrnula na unaprjeđenje zakonodavnog okvira posebice kroz Zakon o socijalnoj skrb te izmjene i dopune Zakona o udomiteljstvu ali i kroz poboljšanje infrastrukturnih uvjeta rada uslijed kojih je  zaposleno 200 novih stručnih radnika u centrima za socijalnu skrb te 128 stručnjaka u domovima socijalne skrbi.

Pisane vijesti