Održana završna konferencija druge faze Projekta Ujednačavanja socijalnih naknada na lokalnoj razini s ESSPROS metodologijom

Slika /slike/2021/Fotografije/Vijesti/WhatsApp Image 2021-05-12 at 13.32.11.jpeg
Dana 11. svibnja 2021. održana je završna video konferencija Projekta Ujednačavanja socijalnih naknada na lokalnoj razini s ESSPROS metodologijom na kojoj su predstavljeni rezultati Projekta.

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici Europske komisije, Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, konzultanti i suradnici iz Državnog zavoda za statistiku kao i suradnici i predstavnici iz jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Državna tajnica u Ministarstvu Marija Pletikosa naglasila je važnost provedbe Projekta koji će koristiti prikupljene podatke za daljnje analize i planiranja budućih politika u području socijalnih naknada. Napomenula  je kako će Ministarstvo i u budućnosti nastaviti raditi na poboljšanju socijalnih politika čime će se osigurati veći obuhvat osoba u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti.

U sklopu prve faze Projekta koji se provodio u 2018. godini i druge faze Projekta koji se provodi od 14. siječnja 2020. u suradnji s Glavnom upravom za potporu strukturnim reformama Europske komisije (DG REFORM), prikupljeni su podatci o svim socijalnim naknadama koje osiguravaju jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Cilj Projekta je ujednačavanje prikupljanja podataka o socijalnim naknadama na lokalnoj razini i edukacija osoba odgovornih za izvješćivanje.

Kroz Projekt analizirani su prikupljeni podatci te je izrađeno Izvješće s preporukama za daljnje kreiranje politika u području socijalnih naknada i njihova bolja usmjerenost ka učinkovitijem i pravednijem sustavu socijalne zaštite.

U konačnici Projekt omogućuje donositeljima i kreatorima politika upoznavanje s regionalnim različitostima, a s ciljem umanjenja siromaštva i rizika od siromaštva.
 

Pisane vijesti