Održana sjednica Nacionalnog vijeća za razvoj socijalnih politika

  • Slika /slike/2022/NVRSP/DSC_6867.JPG
  • Slika
  • Slika
U petak, 7. listopada 2022. održana je 8. sjednica Nacionalnog vijeća za razvoj socijalnih politika kojom je predsjedao ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, na kojoj se, između ostaloga, raspravljalo o jesenskom paketu mjera zaštite od rasta cijena energenata.

Jesenskim paketom mjera vrijednim gotovo 21 milijardu kuna, obuhvaćen je i sustav socijalne skrbi i to kroz povećanje broja korisnika naknade za ugroženog kupca energenata na 70 tisuća kojima su obuhvaćeni između ostaloga i korisnici zajamčene minimalne naknade, korisnici osobne invalidnine i dr. Mjesečna naknada za ugroženog kupca energenata povećala se na 500 kuna za što je osigurano 42 milijuna kuna. Ova mjera na snazi će biti do 31. ožujka 2023. Također, korisnicima zajamčene minimalne naknade osigurava se i trošak stanovanja, komunalne naknade, grijanja i vodne usluge.

Nadalje, povećana je i mjesečna naknada za udomitelje na 500 kuna za što je osigurano više od 12,3 milijuna kuna.

Jednokratnom naknadom obuhvaćeno je i 690 tisuća umirovljenika s mirovinom do 4.360 kuna za koje će biti isplaćen energetski dodatak, a za što je osigurano 450 milijuna kuna. Iznos dodatka ovisi o visini mirovine te kreće se od 400 do 1 200 kuna.

Također, na sjednici je istaknuto i povećanje najniže mirovine za tri posto od 1. siječnja 2023. za više od 278 tisuća umirovljenika, za što će se izdvojiti 199 milijuna kuna. 

U sklopu jesenskog paketa nezaposlenim osobama (na dan 1. rujna 2022.) osigurana je isplata mjesečnog novčanog primanja u iznosu od 250 kuna do kraja 2022. godine za što je osigurao 65,8 milijuna kuna.

Također, na sjednici je članovima predstavljen Pravilnik o razini, odgovarajućem zvanju, uvjetima i načinu napredovanja stručnih radnika u djelatnosti socijalne skrbi kao i sada važeći Pravilnik o mjerilima za pružanje socijalnih usluga.

Pisane vijesti