Održana 9. sjednica Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe

Slika /slike/2022/NVU/DSC_6436.JPG
U Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike u ponedjeljak, 12. rujna 2022. održana je 9. sjednica Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe.

Ministar Marin Piletić članovima Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe predstavio je jesenski paket mjera za zaštitu od porasta cijena iz nadležnosti Ministarstva. U uvodnom obraćanju ministar je naglasio kako su prije javnog predstavljanja jesenskog paketa, sveobuhvatne mjere za zaštitu od porasta cijena prethodno prezentirane socijalnim partnerima i  umirovljeničkim udrugama.

Podsjetio je kako se radi o paketu vrijednom 21 mlrd. kn u kojem su zastupljene sve kategorije građana. Također, istaknuo je kako Vlada treći put intervenira ponovnom isplatom jednokratnog novčanog primanja umirovljenicima s nižim mirovinskim primanjima, a kroz izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju osigurat će se dodatno povećanje najnižih mirovina za 3 posto od 1. siječnja 2023. Posebno je naglasio kako su i ostale mjere kojim Vlada intervenira na inflatorne pritiske vrlo značajne, od povećanja naknade za ugroženog kupca energenta do osiguranja isplate novčane potpore za nezaposlene osobe.

Predstavnici Matice umirovljenika Hrvatske i Sindikata umirovljenika Hrvatske izrazili su zadovoljstvo predstavljenim mjerama, kao i suradnju s Ministarstvom. Ravnateljica Uprave za mirovinski sustav, Melita Čičak upoznala je prisutne članove s Konačnim prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinsko osiguranju. Također, raspravljalo se o Otvorenom pismu MUH-a i SUH-a upućenog predsjedniku Vlade Republike Hrvatske.   

Na sjednici su sudjelovali državna tajnica Marija Pletikosa, državni tajnik Dragan Jelić, ravnateljica Uprave za mirovinski sustav Melita Čičak, predsjednica Nacionalnog vijeća Višnja Fortuna, predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasna Petrović, predstavnici Matice umirovljenika Hrvatske i Sindikata umirovljenika Hrvatske, Ministarstva zdravstva, Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Pisane vijesti