Održana 65. sjednica Vlade Republike Hrvatske

Slika /slike/2021/Fotografije/Sjednice Vlade RH/VRH_3015.png
Na 65. sjenici Vlade RH, održanoj u četvrtak, 1. srpnja 2021. Hrvatskom saboru upućen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju, s Konačnim prijedlogom zakona te je prihvaćen Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o volonterstvu.
 
Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju upućen Hrvatskom saboru

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju dodatno će se proširiti krug umirovljenika koji mogu raditi do polovice punog radnog vremena uz istovremenu isplatu mirovine u punom iznosu i na korisnike obiteljske mirovine.

Cilj je osigurati veću razinu socijalne zaštite za osjetljivu kategoriju umirovljenika koji se nakon smrti bračnog ili izvanbračnog druga uslijed značajnog smanjenja prihoda kućanstva, nalaze u otežanom materijalnom položaju, a koji je dodatno narušila kriza uslijed epidemije bolesti COVID-19.

Također, propisuje se nemogućnost isplate najniže mirovine korisnicima obiteljske mirovine u razdobljima zaposlenja.

Ministar Josip Aladrović naglasio je kako se predlaže donošenje Zakona po hitnom postupku radi osobito opravdanih razloga, odnosno radi posebne socijalne zaštite korisnika obiteljske mirovine, kojima će se na ovaj način omogućiti ostvarivanje dodatnog prihoda te doprinijeti smanjenju rizika od siromaštva kojemu je izložena ova posebno osjetljiva kategorija umirovljenika. Istaknuo je kako nije zanemariv niti pozitivni utjecaj na tržište rada, jer će se osigurati dodatna radna snaga na tržištu rada pogođenom krizom.
 
Prihvaćen Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o volonterstvu

Volonterstvo je područje koje se iznimno brzo razvija i trenutno važeći Zakon u pojedinim dijelovima otežava provedbu novih inicijativa u volontiranju. Sustav volontiranja u Republici Hrvatskoj definiran je Zakonom o volonterstvu iz 2007. godine i njegovim izmjenama iz 2013. godine.

Cilj izmjena i dopuna Zakona je usklađivanje s trenutnim stanjem na području volonterstva, uklanjanje postojećih prepreka ili nejasnoća vezanih uz primjenu trenutno važećeg Zakona. Izmjenama i dopunama pojednostavit će se primjena Zakona organizatorima volontiranja  njihov rad te će se unaprijediti efikasnost budućih saziva Nacionalnog odbora za razvoj volonterstva.

U odnosu na tekst Prijedloga zakona, u tekstu Konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o volonterstvu izmijenjena je odredba kojom se propisuje sastav Nacionalnog odbora za razvoj volonterstva na način da većinu članova čine predstavnici organizacija civilnog društva.

Foto: Hina

Pisane vijesti