Održana 5. sjednica Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe

Slika /slike/2021/Fotografije/Vijesti/DSC_2044_-min.jpg
U Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, u srijedu 8. rujna 2021. održana je 5. sjednica Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe.

Ministar Josip Aladrović istaknuo je kako su kroz intenzivan rad Nacionalnog vijeća donesene i implementirane zakonske pretpostavke i rješenja poput odluke o isplati jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica uzrokovanih epidemijom bolesti COVID-19, koju je od travnja do srpnja 2021. primilo oko 710 tisuća umirovljenika, a za koje je isplaćeno više od 500 milijuna kuna.

Također, podsjetio je kako je od 1. kolovoza 2021. kroz izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju omogućen rad i korisnicima obiteljske mirovine do polovice punog radnog vremena uz istovremenu isplatu mirovine u punom iznosu.

U posljednjih pet godina, naglasio je ministar Aladrović, prosječna mirovina povećala se za 18%, dok je najniža mirovina uvećana za 23%. Zaključno je istaknuo kako Vlada RH stoji na raspolaganju za sve sugestije i prijedloge koji se iznesu u sklopu rada Nacionalnog vijeća.

Nakon usvajanja Zapisnika s 4. sjednice Nacionalnog vijeća, članovima je predstavljen Nacionalni plan oporavka i otpornosti 2021.-2026. u dijelu unaprjeđenja mirovinskoga sustava kroz povećanje adekvatnosti mirovina. Nakon predstavljanja, članovi su raspravljali o prijedlozima Matice umirovljenika Hrvatske i Sindikata umirovljenika Hrvatske o promjeni formule za usklađivanje mirovina te o dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju.

Nadalje, predstavnici Ministarstva izvijestili su članove Vijeća o Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju, Nacrtu prijedloga zakona o dopunama Zakona o Središnjem registru osiguranika, prijenosu prava vlasništva na nekretninama koje koriste domovi za starije i nemoćne s HZMO-a na županije, bez naknade; analitičkom uvidu u razloge niske pokrivenosti siromašne starije populacije nacionalnom naknadom za starije osobe; daljnjem radu Radne skupine za preispitivanje modela obiteljske mirovine; mogućnosti financiranja izgradnje dizala iz sredstava EU; daljnjim aktivnostima vezanim za volonterstvo i izradu Nacrta prijedloga Zakona o socijalnoj skrbi.

Na sjednici Nacionalnog vijeća sudjelovali su uz ministra Aladrovića državni tajnik Dragan Jelić, ravnateljica Uprave za mirovinski sustav Melita Čičak, predsjednica Nacionalnog vijeća Jasna A. Petrović, predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske Višnja Fortuna,  predstavnici Matice umirovljenika Hrvatske i Sindikata umirovljenika Hrvatske, Ministarstva financija, Ministarstva zdravstva, Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Pisane vijesti