Održana 256. sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća

  • Slika /slike/2023/GSV/DSC_1426.JPG
  • Slika
  • Slika
Na 256. sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća, održanoj u utorak, 25. srpnja 2023, članovima vijeća su predstavljeni prijedlog zakona o plaćama u državnoj i javnim službama te program ESF+ za razdoblje 2021.-2027.

Sjednici Vijeća prisustvovao je i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković prilikom čega se osvrnuo na dosadašnje aktivnosti i poduzete mjere Vlade.
 
Privremeni dodatak na plaću je potez kakvog dosad nije bilo
 
Govoreći o plaćama u državnim i javnim službama podsjetio je da je Vlada zajedno sa sindikatima 5. lipnja dogovorila isplatu privremenog dodatka na plaću svim službenicima u javnim i državnim službama, nakon čega je potpisan memorandum o razumijevanju.
 
Cilj te mjere bio je premostiti razdoblje do novog Zakona o plaćama javnih i državnih službi s obzirom na inflatorne pritiske i ukupnu ekonomsku i socijalnu situaciju.
 
''Smatram da je ovo jedinstven potez, nikad takvog nije bilo, koji je obuhvatio čak 220 tisuća ljudi u državnim i javnim službama i imao je neke ključne korake. Prepoznali smo okolnost u kojoj se zemlja nalazi, našli smo sredstva za rješenje i došli smo do njega u zajedničkom dijalogu. Zahvaljujem svima koji su podržali ovo rješenje jer je obuhvatilo 89 posto zaposlenih u državnoj i javnoj službi.''
 
Pritom je dogovoren regres od 300 eura za 2023. godinu, što ukupno iznosi 70 milijuna eura. U dijalogu sa sindikatima Vlada je od 2016. osnovnicu u državnoj i javnoj službi povećala za 33,04 posto. Kad se uzme u obzir kumulativna inflacija od 17,7 posto, onda je to realno povećanje od 13,03 posto.
 
Premijer se u uvodnoj riječi osvrnuo i na zaposlenost u zemlji, plaće te mirovine.
 
''Broj zaposlenih je povećan za 190 tisuća, a nezaposlenost je rekordno niska, 5,6 posto u lipnju ove godine. Broj osiguranika je povećan za 182 tisuće. Prosječna neto plaća bila je 1.130 eura u svibnju. To je nominalni porast od 50 posto u odnosu na početak našeg mandata. Minimalna bruto plaća je danas 700 eura, 560 neto, s tendencijom rasta. Mirovina je prosječno iznosila 467 eura u lipnju, 40 posto više nego 2016. Napravili smo nekoliko iskoraka koji su velikom broju umirovljenika pomogli. U svakom paketu pomoći Vlada je vodila računa o tome da pomogne umirovljenicima.''
 
Više na https://vlada.gov.hr/
 
Izvor: Vlada Republike Hrvatske

Pisane vijesti