Održana 210. sjednica Vlade: Najavljeno dodatnih 200 milijuna kuna za drugu fazu projekta Zaželi

Slika /slike/2020/Sjednice Vlade/210-sjednicaVRH.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je u uvodnom govoru 210. sjednice Vlade Republike Hrvatske istaknuo program "ZAŽELI" kao izrazito uspješnu mjeru aktivne politike zapošljavanja koja je namijenjena teže zapošljivim skupinama žena. Premijer je napomenuo da je u samo nekoliko dana od objave natječaja došlo prijava više od ukupnog iznosa natječaja.

"Osamdeset posto postojećih korisnika želi nastaviti s projektom stoga je ministar Aladrović poduzeo mjere kako bi se, uz postojećih 300 milijuna kuna osiguralo dodatnih 200 milijuna kuna za zapošljavanje 6300 žena koje bi brinule za više od 30 tisuća krajnjih korisnika", rekao je premijer Plenković."

Usvojen prijedlog o prihvaćanju Sporazuma o osnivanju Gospodarsko-socijalnog vijeća

Vlada Republike Hrvatske je na 210. sjednici, između ostaloga, usvojila Prijedlog zaključka o prihvaćanju Sporazuma o osnivanju Gospodarsko-socijalnog vijeća.

U lipnju 2018. godine, nakon provedenog postupka Povjerenstvo za utvrđivanje reprezentativnosti utvrdilo je reprezentativnost udruga poslodavaca i sindikata više razine za sudjelovanje u tripartitnim tijelima na nacionalnoj razini. Na strani udruga sindikata to su Nezavisni hrvatski sindikati, Savez samostalnih sindikata Hrvatske te Matica hrvatskih sindikata, a na strani udruge poslodavaca Hrvatska udruga poslodavaca.

Obzirom da su na sjednici Hrvatskog sabora održanoj u srpnju 2019. godine potvrđeni novi ministri i potpredsjednici Vlade Republike Hrvatske, bilo je potrebno donijeti novi Zaključak o prihvaćanju Nacrta sporazuma o osnivanju Gospodarsko-socijalnog vijeća.

Stoga je na današnjoj sjednici Vlada Republike Hrvatske ovlastila ministra rada i mirovinskoga sustava, Josipa Aladrovića, za potpisivanje Sporazuma u ime Vlade Republike Hrvatske.

Pravo na sudjelovanje u tripartitnim tijelima na nacionalnoj razini stječu one udruge sindikata i poslodavaca više razine koje ispunjavaju Zakonom utvrđene kriterije.

Osnivanje Gospodarsko-socijalnog vijeća propisano je člankom 221. Zakona o radu te predstavlja najviši oblik tripartitnog socijalnog dijaloga u Republici Hrvatskoj.

Na istoj sjednici Vlada je prihvatila prijedlog odluke o pokretanju postupka za sklapanje Sporazuma o prijenosu mirovinskih prava između Republike Hrvatske i Europske središnje banke te Prijedlog odluke o pokretanju postupka za sklapanje Sporazuma o prijenosu mirovinskih prava između Republike Hrvatske i Europske investicijske banke.

Naime, Europska investicijska banka i Europska središnja banka izrazile su želju za sklapanjem sporazuma o prijenosu mirovinskih prava s Republikom Hrvatskom budući da njihovi zaposlenici nisu obuhvaćeni Zakonom o prijenosu mirovinskih prava iz obveznog mirovinskog osiguranja Republike Hrvatske i institucija Europske uniji. Sukladno Zakonu o sklapanju i izvršavanju međunarodnih ugovora postupak sklapanja međunarodnih ugovora pokreće se odlukom Vlade Republike Hrvatske.

Foto: vlada.gov.hr



Pisane vijesti