Održana 2. sjednica Vijeća za djecu

Slika /slike/2021/Fotografije/Vijesti/68fdf75a-6e21-4a1c-ac9d-616f760e9d1e.jpg
U srijedu, 21. srpnja 2021. održana je 2. sjednica Vijeća za djecu, koju je vodila državna tajnica i predsjednica Vijeća Margareta Mađerić na temu prevencije i brige o mentalnom zdravlju djece, s posebnim osvrtom na pandemiju virusa COVID-19 te istaknula kako će stručnjaci u sklopu rada Vijeća izraditi i preporuke za poboljšanje prevencije i zaštite mentalnog zdravlja djece.

U okviru sjednice prof. dr. sc. Gordana Keresteš s Filozofskog fakulteta iz Zagreba,  prof. dr. sc. Marina Ajduković sa Studijskog centra socijalnog rada i izv. prof. dr. sc. Silvija Ručević s Filozofskog fakulteta iz Osijeka, prezentirale su istraživanja o mentalnom zdravlju djece u situaciji pandemije te protresa u Zagrebu i na području Banovine.

Rezultati istraživanja pokazali su da su djeca svih uzrasta i iz svih socioekonomskih okruženja iskazala osjećaj socijalne izolacije, usamljenosti, frustracije, zbunjenosti i tjeskobe, nedostajala im je rutina odlaska u školu i druženje s prijateljima, preuzimala su stres iz obitelji, prilagođavali su se na novu obiteljsku atmosferu te imali osjećaj nedostatka privatnosti.

Istraživanja su pokazala visoku razinu zabrinutosti djece koja ukazuju na rizik za razvoj anksioznosti, depresivnosti i agresivnosti. Svi pokazatelji subjektivne dobrobiti dodatno su nepovoljniji kod učenika koji su pretrpjeli štetu zbog potresa.

Članovi Vijeća složili su se kako skrb o psihičkom zdravlju djece, uz podršku djeci, podrazumijeva i podršku roditeljima i odgojno-obrazovnim djelatnicima, jačanje mjera za promociju i zaštitu psihičkog zdravlja, u odgojno-obrazovnom, zdravstvenom sustavu i sustavu socijalne skrbi.

Naglasili su kako je važno osiguranje podrške roditeljstvu u kriznim događajima, senzibilizacija osoba koje rade s djecom te edukativna i psihosocijalna podrška odgajateljima, učiteljima i svima drugima koji rade s djecom.

Istaknuli su kako ranim prepoznavanjem psihičkih teškoća i povećanjem dostupnosti psihološke pomoći djeci koja su razvila teškoće, intersektorskim pristupom i uključenosti čitavog društva, može se zaštititi psihičko zdravlje djece od rizika koje su stvorili pandemija i potresi.

Pisane vijesti