Održana 15. sjednica Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe

  • Slika /slike/prosinac 2019/Nacionalno vijeće za umirovljenike 15 sjednica/DSC_2305.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Zagreb –u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava održana je 15. sjednica Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe.

Na sjednici se razgovaralo o prijedlogu članova Nacionalnog vijeća iz redova umirovljenika za povećanje prihodovnog cenzusa za dopunsko zdravstveno osiguranje. Nadalje, članovi su upoznati  s radom Radne skupine za utvrđivanje kriterija i uvjeta za uvođenje nacionalne mirovine, prezentirane su informacije o Zakonu o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju, predstavljeno je Izvješće o provedbi Strategije socijalne skrbi za starije osobe u Republici Hrvatskoj za razdoblje 2017. – 2020. za 2018. godinu te je dogovoreno osnivanje radne skupine za  razmatranje mogućnosti uvođenja novog modela obiteljskih mirovina. Također, doc. dr. sc. Šime Smolić je predstavio projekt SHARE – Istraživanje o zdravlju, starenju i umirovljenju u Europi.

Između ostaloga, na današnjoj sjednici zaključeno je da će predstavnici umirovljenika dostaviti svoje prijedloge u vezi  nacionalne mirovine, predložit će se provedba inspekcijskog nadzora u privatnim domovima umirovljenika na razini županija uz uključivanje civilnog sektora te osnivanje radne skupine koja će razmotriti mogućnost uvođenja novog modela obiteljskih mirovina.

Na sjednici Nacionalnog vijeća sudjelovali su pomoćnica ministra Melita Čičak, predsjednica Nacionalnog vijeća i Matice umirovljenika Hrvatske Višnja Fortuna,  predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasna A. Petrović, predstavnici Matice umirovljenika Hrvatske i Sindikata umirovljenika Hrvatske, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstva zdravstva, Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.
 

Pisane vijesti