Održana 13. sjednica Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe

Slika /slike/2023/NVU/COVER.png
U ponedjeljak, 4. rujna, uz nazočnost ministra rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marina Piletića, održana je 13. sjednica Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe, kojom je predsjedala predsjednica Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe i predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske Višnja Fortuna.

Na sjednici je, između ostaloga, članovima predstavljen paket prijedloga izmjena Zakona za unapređenje II. i III. mirovinskoga stupa, poziv iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti „Izgradnja i opremanje centara za starije osobe (izvaninstitucijske i institucijske usluge)“, kao i prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nacionalnoj naknadi za starije osobe.

Ministar Piletić prezentirao je postignuća Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe 2021. – 2023., prilikom čega je istaknuo da je 160 milijuna eura uloženo u izgradnju i opremanje 18 centara za starije osobe, s ciljem osnaživanja položaja starijih osoba, smještaja te šire i kvalitetnije mreže usluga.

Na Vijeću se raspravljalo i o zahtjevima umirovljeničkih udruga, a ministar je istaknuo je da je Vlada Republike Hrvatske za umirovljenike, odnosno za usklađivanje mirovina, isplatu jednokratnog dodatka, izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju i postupno ukidanje smanjena mirovine po posebnim propisima iz 2010. godine, osigurala 820 milijuna € u proračunu za tekuću godinu.

Pisane vijesti