Održana 11. sjednica Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe

Slika /slike/2023/NVU/DSC_9805.JPG
U utorak, 28. ožujka 2023. u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike održana je 11. sjednica Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe.

Na sjednici je bio nazočan ministar Marin Piletić koji se uvodno obratio članovima Vijeća te zahvalio na dosadašnjem radu kao i doprinosu u kreiranju politika za unapređenje položaja umirovljenika i osoba starije životne dobi.
Ministar je istaknuo kako se u prethodnom razdoblju napravilo zaista puno, pri čemu se osvrnuo na  sveobuhvatni četvrti paket mjera pomoći Vlade Republike Hrvatske.

Također, posebno je naglasio dvije inicijative umirovljeničkih udruga koje su bile predmetom rasprave na prethodnim sjednicama Nacionalnog vijeća, a to su ukidanje dodatnog zdravstvenog doprinosa od 1 i 3 posto za umirovljenike te ukidanje smanjenja mirovina ostvarenih prema posebnim propisima za 10 posto.

Istaknuo je kako je u ožujku izmjenama zakonodavnog okvira konačno riješeno pitanje dodatnog doprinosa za zdravstveno osiguranje koje se ukida od 1. travnja 2023. Isto tako, informirao je članove Nacionalnog vijeća o zakonodavnim aktivnostima usmjerenima na postupno ukidanje smanjenja mirovina ostvarenih prema posebnim propisima, čime će se ukinuti posljednja tzv. mjera kriznog poreza iz 2009. godine.  

Predstavnici Matice umirovljenika Hrvatske i Sindikata umirovljenika Hrvatske izrazili su zadovoljstvo predstavljenim mjerama, kao i suradnju s Ministarstvom. Predstavnici Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje predstavili su zakonske izmjene u zdravstvenom sustavu (Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju i Zakon o zdravstvenoj zaštiti), predstavnica Ministarstva financija, Porezne uprave prezentirala je Zakon o  izmjenama Zakona o doprinosima. Također, na sjednici je prezentiran i prikaz raspoložive prakse EU o 13. mirovini te naknadi za umirovljenike samce.       

Na sjednici su sudjelovali državna tajnica Marija Pletikosa, državni tajnik Ivan Vidiš, ravnateljica Uprave za mirovinski sustav Melita Čičak, predsjednica Nacionalnog vijeća Višnja Fortuna, predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasna A. Petrović, predstavnici Matice umirovljenika Hrvatske i Sindikata umirovljenika Hrvatske, Ministarstva zdravstva, Ministarstva financija, Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Pisane vijesti