Održana 1. sjednica Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za osobe s invaliditetom

Slika /slike/2021/Fotografije/Vijesti/POSI slika2.jpg
Vlada Republike Hrvatske je 29. ožujka 2021. održala prvu sjednicu Povjerenstva za osobe s invaliditetom kojoj su, uz predsjednicu Povjerenstva, državnu tajnicu Mariju Pletikosu, sudjelovali i saborska zastupnica Ljubica Lukačić i ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar.  
 
Na sjednici se razgovaralo o Nacrtu prijedloga Nacionalnog plana izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2021. do 2027. godine i Akcijskog plana izjednačavanja mogućosti za osobe s invaliditetom od 2021. do 2023. godine te se predstavila Europska strategija za prava osoba s invaliditetom invaliditetom 2021. – 2030. i Akcijski plan za provedbu europskog stupa socijalnih prava.
 
Izlagači su članove obavijestili o nastavku izrade Nacrta prijedloga Zakona o inkluzivnom dodatku i Zakona o osobnoj asistenciji.
 
Također, razgovaralo se o preuzimanju korisnika s poremećajem iz autističnog spektra starijih od 21 godine iz Centra za autizam Rijeka i Split te se format jednostavan za čitanje (easy to read) predstavio kao neophodni komunikacijski alat za osobe s intelektualnim teškoćama u čitanju i razumijevanju teksta.
 
Ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar članovima je odgovarao na pitanja vezana  uz probleme u osiguravanju usluga osobne asistencije.

Sjednici Povjerenstva priključila se i saborska zastupnica Ljubica Lukačić  koja se osvrnula na probleme s kojima se susreću osobe  s invaliditetom korištenjem usluga osobne asistencije naglasivši potrebu žurnog rješavanja problema na terenu. Također,  informirala je članove Povjerenstva o donošenju Zakona o dopunama Zakona o stažu osiguranja s povećanim trajanjem

Na kraju sjednice Povjerenstva dogovoreno je održavanje tematske sjednica na temu potvrde o invaliditetu kako bi svi dionici imali priliku iznijeti svoje prijedloge i stavove.

 

Pisane vijesti