Održan webinar „Sprječavanje nasilja u obitelji u vrijeme epidemije koronavirusa (COVID-19)“

Slika /slike/2020/Slika%201.jpg
Povodom obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike organiziralo je webinar na temu Sprječavanje nasilja u obitelji u vrijeme epidemije koronavirusa (COVID-19)“.

Cilj webinara je bio, uz unaprjeđenje međuresorne suradnje i integriranog pristupa u zaštiti žrtava nasilja, senzibilizirali stručnjake za problem nasilja u obitelji i ukazali na posljedice osobito u vremenu izolacije zbog mjera zaštite od epidemije.

„Zaštita i podrška žrtvi nasilja mora biti u fokusu cijelog sustava“  i  „Žrtva treba osjetiti da je važna i da ju se podržava“, glavne su poruke sudionika webinara, koji je  pratilo oko 100-injak stručnjaka iz sustava socijalne skrbi, odgoja i obrazovanja, unutarnjih poslova, pravosuđa te udruga koje programski djeluju u području nasilja u obitelji.

Državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marija Pletikosa u uvodnom govoru navela je kako se nasiljem ugrožavaju osnovna ljudska prava i slobode pa i demokratizacija i prosperitet društva.

„Nasilje nije samo problem pojedinca i članova obitelji, već globalni društveni problem koji se mora spriječiti i prevenirati dosljednom primjenom i unapređenjem postojećih mehanizama reagiranja u slučajevima nasilja“, istaknula je državna tajnica Pletikosa.

Webinar je otvoren predavanjem prof. dr. sc. emeritusa Deana Ajdukovića na temu „Suzbijanje nasilja u obitelji za vrijeme koronavirusa“.

U svom predavanju, Ajduković je naveo kako je svrha izolacije (lockdowna) bila zaštititi ljude i povećati sigurnost tako da ostanu kod kuće, izoliraju se od drugih ljudi radi neširenja virusa, no da je posljedica izolacije „zarobljenost“ članova obitelji u kući.

„To može značiti više zajedničkog vremena obitelji kod kuće, ali i porast napetosti zbog više stresa, veći rizik nasilja i zlostavljanja žena i djece“, istaknuo je Ajduković.

U predavanju je također navedeno kako stvarni porast slučajeva težeg nasilja ne prati porast prijava budući da se u uvjetima epidemije manje prijavljuje.
Žrtve rjeđe kontaktiraju organizacije za podršku žrtvama nasilja zbog male mogućnosti da zatraže pomoć bez da dodatno ugroze svoju sigurnost, i nažalost u slučaju ozljede rjeđe traže liječničku pomoć zbog straha od nasilnika.

Nakon predavanja održana je međuresorna rasprava „Iskustva međuresorne suradnje na suzbijanju nasilja za vrijeme koronavirusa“.

U raspravi su sudjelovali Branka Mašić, sutkinja Visokog Prekršajnog suda u mirovini, Danijel Antunović ispred udruge U.Z.O.R, Darko Tot ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ana Jedličko ispred Ministarstva unutarnjih poslova te Tatjana Katkić Stanić ispred Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Kako unatoč situaciji s koronavirusom osigurati nesmetano funkcioniranje sustava zaštite žrtava nasilja jedan je od glavnih izazova detektiran prilikom rasprave.

Na raspravi se ponovo ukazalo na važnost i nužnost međuresorne suradnje, koordiniranog postupanja i razmjene informacija, među stručnjačko povjerenje, koordiniranje i integriranje usluga i evaluacije učinaka i prepoznavanje dobre prakse.

Na kraju sudionici su zaključili kako je nužno:
 
  • razvijanje proaktivnog pristupa stručnjaka prepoznatim počiniteljima i žrtvama,
  • javno djelovanje s ciljem razvijanja građanske svijesti (susjeda, rođaka, prijatelja i drugih dijelova socijalne mreže) o suodgovornosti da dojave sumnju na nasilje,
  • osigurati laku dostupnost usluga žrtvama i počiniteljima.


Pisane vijesti