Održan sastanak visoke skupine ravnatelja Opće uprave za industrijske odnose (DGIR)

  • Slika /slike/studeni 2019/DGIR 29112019/DSC_2284.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Zagreb - Održan sastanak visoke skupine ravnatelja Opće uprave za industrijske odnose (DGIR) koja ima savjetodavnu ulogu te na zahtjev ili na vlastitu inicijativu savjetuje i pruža podršku Europskoj komisiji.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Europske komisije, država članica Europske unije i Norveške.

Na sastanku se raspravljalo o pitanjima radnih i industrijskih odnosa u Europskoj uniji. Otvorio ga je pomoćnik ministra u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava Dražen Opalić predstavivši prioritete predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije.
Istaknuo je kako će Hrvatska voditi rad Vijeća u duhu konsenzusa i međusobnog uvažavanja.

Program predsjedanja pripremljen je u skladu sa smjernicama novog Strateškog programa Europske unije 2019.–2024. te hrvatskim prioritetima i odrednicama, u skladu s programom Trija Rumunjske, Finske i Hrvatske.
Također, uzeti su u obzir prioriteti i program rada nove Europske komisije.

Pomoćnik ministra Opalić naglasio je kako je ambiciozan, uravnotežen i održiv Višegodišnji financijski okvir Europske unije za razdoblje 2021.–2027. preduvjet za ostvarivanje svih strateških ciljeva. Šestomjesečni program predsjedanja utemeljen je na četiri prioriteta: Europa koja se razvija, Europa koja povezuje, Europa koja štiti i Europa koja je utjecajna.

U okviru Vijeća za zapošljavanje, socijalnu politiku, zdravstvo i pitanja potrošača (EPSCO) hrvatsko predsjedništvo stavit će poseban naglasak na provedbu politika usmjerenih na jačanje pristupa tržištu rada, socijalno uključivanje, jednake mogućnosti, ravnopravnost spolova i prevenciju siromaštva.

U fokusu Ministarstva rada i mirovinskoga sustava bit će priprema Zaključaka o dobrobiti u svijetu rada te Zaključaka o vještinama.

Pomoćnik ministra Opalić naglasio je značaj Konferencije o vještinama kao temelju za povećanje konkurentnosti i zapošljivosti koja će se održati u Dubrovniku 12. i 13. svibnja 2020. godine.

Prioritete nove Europske komisije predstavio je Adam Pokorny, voditelj ustrojstvene jedinice za radne uvjete.

Također, održane su prezentacije o gospodarstvu koje djeluje za ljude, radnim uvjetima platformskih radnika te pravu tržišnog natjecanja i kolektivnom pregovaranju za samozaposlene osobe.

Romolo De Camillis, ravnatelj za industrijske odnose u talijanskom Ministarstvu rada i socijalnih politika, predstavio je novine u pristupu socijalnoj zaštiti za samozaposlene osobe. Zakonodavne promjene za platformske radnike u Francuskoj opisala je Lucile Castex-Chauve iz Ministarstva rada.

Martin Flier, zamjenik ravnatelja u nizozemskom Ministarstvu za socijalna pitanja i zapošljavanje, održao je prezentaciju o zakonodavnim promjenama na području politika tržišta rada.

Njemačka delegacija pozvala je prisutne na sljedeći sastanak visoke skupine ravnatelja Opće uprave za industrijske odnose (DGIR) koji će se održati u Berlinu, 29. svibnja 2020. godine.

Na kraju sastanka predstavnici Europske komisije zahvalili su Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava na gostoprimstvu, pozdravili prioritete hrvatskog predsjedanja te najavili dolazak na događanja u Hrvatskoj u sklopu Predsjedanja.
 

Pisane vijesti