Održan neformalni sastanak ministara EU za zapošljavanje i socijalna pitanja (EPSCO) u Madridu

  • Slika /slike/2023/ESPSCO Madrid/Untitled design (32).png
  • Slika
  • Slika
Povodom španjolskog predsjedanja Vijećem EU-a, državna tajnica Margareta Mađerić u Madridu je 13. i 14. srpnja 2023. sudjelovala na neformalnom sastanku ministara nadležnih za zapošljavanje i socijalna pitanja, na temu socijalnog dijaloga i potrebi jačanja socijalne dimenzije Europe u kontekstu trenutnih izazova poput oporavka od pandemije, ruske invazije na Ukrajinu, energetske krize i inflatornih pritisaka.
 
U svom izlaganju državna tajnica Mađerić naglasila je potrebu za poticanjem kulture socijalnog dijaloga kako bi se zaštitila radnička prava, promicala društvena kohezija i stvorila prosperitetnija i uključivija Europska unija. Istaknula je i usku suradnju Vlade Republike Hrvatske sa socijalnim partnerima u provedbi mjera za očuvanje gospodarstva tijekom COVID krize i mjera za ublažavanje učinaka visoke inflacije i energetske krize, uključujući i izmjene Zakona o radu vezane uz rad na daljinu i rad putem platformi.
 
Tijekom rasprave posvećene nacionalnim iskustvima i napretku u EU politikama u području skrbi, državna tajnica je istaknula važnost kontinuiranih ulaganja u socijalnu politiku na nacionalnoj i europskoj razini, posebno istaknuvši potrebu za poboljšanjem pristupa i kvalitete osnovne socijalne infrastrukture i usluga kako bismo osigurali jednake mogućnosti za sve socijalno osjetljive društvene skupine te doprinijeli poboljšanju kvalitete života naših građana

Pisane vijesti