Održan inicijalni sastanak s ciljem obnove socijalnog dijaloga

Slika /novosti/1-550x250.jpg
Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava uputilo je 2. kolovoza 2019. sindikalnim središnjicama i Hrvatskoj udruzi poslodavaca poziv na sastanak s ciljem nastavka tripartitnog socijalnog dijaloga, koji je održan danas, 22. kolovoza 2019., u prostorijama Ministarstva rada i mirovinskoga sustava.

Sastanku su uz ministra Josipa Aladrovića sudjelovali državna tajnica Majda Burić, kao i pomoćnici ministra Dražen Opalić i Marija Knežević Kajari, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić i Ivan Mišetić, predsjednik Gospodarsko-socijalog vijeća, dok su predstavnici sindikalnih središnjica poziv odbili.

Sastanak je protekao u partnerskom ozračju a kao jedan od prioriteta prepoznata je revitalizacija Gospodarsko-socijalnog vijeća, kao i potreba za daljnjim razvojem socijalnog dijaloga. Također dogovoren je čitav niz tema koje je potrebno raspraviti poput sustava minimalne plaće, radnog zakonodavstva, zaštite na radu, sustava plaća u državnoj i javnim službama i problematika zapošljavanja stranaca.



Nažalost zbog izostanka predstavnika sindikalnih središnjica pun potencijal sastanka nije mogao biti ostvaren jer za ostvarenje socijalnog dijaloga sindikati su neizostavan partner.

Socijalni dijalog je važan zbog čitavog niza tema koje je potrebno raspraviti u kontekstu globalne ekonomske politike i tiču se velikog broja ljudi u Republici Hrvatskoj stoga usporavanje dijaloga nije nikome u interesu.

Svi nazočni izrazili su nadu da će se budućim sastancima odazvati i predstavnici sindikalnih središnjica, kako bi se socijalni dijalog nastavio u punom potencijalu.

Pisane vijesti