Odbor za zapošljavanje Europskog parlamenta na sastanku u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava

  • Slika /slike/listopad 2019/EMPL 30102019/DSC_1709[1].jpg
  • Slika
  • Slika
Zagreb, 30. listopada 2019. – Ministar rada i mirovinskoga sustava Josip Aladrović u srijedu je u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava primio izaslanstvo Odbora za zapošljavanje i socijalna pitanja (EMPL) Europskog parlamenta.

Na sastanku je ministar Aladrović dao širi uvid u teme iz nadležnosti Ministarstva rada i mirovinskoga sustava.

Vezano za tržište rada, ministar je istaknuo najniži broj nezaposlenih od samostalnosti Republike Hrvatske, povijesno nisku stopu nezaposlenosti u drugom kvartalu 2019. te da je postignut nacionalni cilj vezan uz stopu nezaposlenosti sukladno Strategiji Europa 2020.  Također, naglasio je kako su u tome pomogle aktivne mjere politike zapošljavanja i programi zapošljavanja koji se provode te istaknuo „Potpore za samozapošljavanje“ kao jednu od najuspješnijih mjera.

„Cilj Vlade je kroz mjere aktivne politike zapošljavanja potaknuti stvaranje što kvalitetnijih radnih mjesta i ujedno kvalitetnijih prilika za integraciju na tržište rada, a to se posebno odnosi na mlade“, rekao je ministar dodavši kako su smanjenje nezaposlenosti, porezno rasterećenje te borba protiv neprijavljenog rada jedni od prioriteta Vlade Republike Hrvatske.

U nastavku ministar Aladrović je predstavio glavne značajke mirovinske reforme te ciljeve hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

„Prioriteti Ministarstva rada i mirovinskoga sustava uključivati će ciljeve usmjerene na povećanje sudjelovanja, očuvanja zapošljivosti i konkurentnosti na tržištu rada uz jačanje kvalitete zaposlenja usredotočujući se na razvoj relevantnih vještina i dobrobit na radnom mjestu“, istaknuo je ministar.

Ministar se osvrnuo i na pitanja minimalne plaće, socijalnog dijaloga i ESF-a +, pojasnivši zakonodavni okvir i postupak utvrđivanja minimalne plaće u RH. Navodeći načine na koje bi ESF+ mogao biti učinkovitiji naglasio je važnost i intenzivan rad Vlade na ponovnoj uspostavi socijalnog dijaloga.

Na sastanku je uz ministra Josipa Aladrovića sudjelovala državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava Majda Burić te pomoćnici ministra Melita Čičak, Marija Knežević Kajari, Dražen Opalić i Luka Rajčić, a delegaciju Odbora za zapošljavanje i socijalna pitanja Europskog parlamenta činili su David Casa (EPP, Malta),  Stelios Kympouropoulos (EPP, Grčka), Alex Agius Saliba (S&D, Malta) te Monica Semedo (Renew, Luksemburg).
 

Pisane vijesti