Obilježen Nacionalni dan zaštite na radu

Slika /slike/2022/Vijesti/Slika 34234.png
Povodom obilježavanja Nacionalnog dana zaštite na radu, 28. travnja 2022., dodijeljena je nagrada za životno djelo za ostvarene značajne rezultate i postignuća u zaštiti na radu te unapređenje zaštite na radu u Republici Hrvatskoj Ljubomiru Pintariću i priznanja za ostvarena značajna postignuća u zaštiti života i zdravlja radnika na radu te unapređenje sustava zaštite na radu Ivanu Melnjaku i Željku Sinkoviću.
 
Načelnica Sektora za zaštitu na radu Marina Borić, istaknula je da je pandemija COVID-19 jedna od najvećih opasnosti s kojima su se društva i gospodarstva ikad suočila. Posebno je u fokus javnosti, ali i struke, stavljen na „rad od kuće“. U tom smislu Ministarstvo je uz potporu Vlade RH, poduzelo niz mjera i aktivnosti kako bi se ublažio utjecaj pandemije na poslovanje poduzetnika, ali i na sigurno radno okruženje radnika.
 
"U narednom razdoblju u Republici Hrvatskoj osobito će se promicati zdravo starenje, očuvanje radne sposobnosti, smanjenje zdravstvenih problema vezanih uz rad te stvaranje sigurnih i zdravih radnih uvjeta. Osim cjeloživotne edukacije svih dionika u području sigurnosti i zdravlja na radu, radi podizanja razine svijesti o važnosti ulaganja u zaštitu na radu i provođenja svih potrebnih mjera sigurnosti i zaštite zdravlja radnika, od osobite su važnosti i ciljane kampanje usmjerene na sprječavanje pojedinih rizika", naglasila je Borić. 
 
U sklopu obilježavanja Nacionalnog dana zaštite na radu održan je i webinar „Zdrava mjesta rada smanjuju opterećenja – sprečavanje mišićno-koštanih poremećaja povezanih s radom“ u organizaciji Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, a uz potporu Europske agencije za sigurnost i zdravlje na radu (EU-OSHA). Kao predavači na webinaru su sudjelovali g. Miroslav Babić iz Državnog inspektorata, prim. dr. sc. Azra Huršidić Radulović, dr. med., specijalist medicine rada i sporta u Hrvatskom društvu za medicinu rada dr. sc. Josipa Nakić s Kineziološkog fakulteta, gđa Kristina Dundović, dipl.ing.sig. iz Veleučilišta u Rijeci te dr. sc. Sarajko Baksa iz Visoke škole za sigurnost Zagreb.

Pisane vijesti