Obilježen Europski tjedan sigurnosti i zdravlja na radu

Slika /slike/Istaknute teme/uznr.png
Europski tjedan za sigurnost i zdravlje na radu obilježava se svake godine u listopadu u  43. kalendarskom tjednu kako bi se podigla svijest javnosti o važnosti aktivnog upravljanja sigurnošću i zdravljem na mjestu rada.

Također, kako bi se osvijestila javnost i dionici u sustavu zaštite na radu u tijeku je dvogodišnja kampanja pod nazivom „Zdrava mjesta rada smanjuju opterećenja“ kojoj je naglasak na mišićno-koštanim poremećajima.

U povodu obilježavanja Europskog tjedna za sigurnost i zdravlje na radu, Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike uz potporu Europske agencije za sigurnost i zdravlje na radu (EU OSHA) organiziralo je stručni webinar pod nazivom „Zdrava mjesta rada smanjuju opterećenja – sprečavanje mišićno-koštanih poremećaja povezanih s radom“.

Sudionike stručnog webinara uvodno je pozdravio pomoćnik ministra Dražen Opalić te istaknuo  važnost prevencije u sustavu zaštite na radu te iznio podatak svjetskih organizacija koje procjenjuju kako svake godine na radu smrtno strada oko dva milijuna radnika, uz 260 milijuna ozlijeđenih na radu te kako je zabilježen vrlo veliki broj slučajeva profesionalnih bolesti.

„Sustav zaštite na radu ključan je za društvo jer se bavi ljudima, njihovim zdravljem i sigurnošću, a izravno utječe na zadovoljstvo radnika, na njegovu produktivnost, a time u konačnici i na ukupnu konkurentnost gospodarstva“, naglasio je Opalić.

Opalić je istaknuo kako je, uzevši u obzir starenje radne snage, potrebno unaprjeđivati prevenciju profesionalnih bolesti i bolesti u vezi s radom kako bi se omogućio što dulji ostanak u svijetu rada i spriječio nepotrebni gubitak radne snage.

Također, s obzirom na aktualnu pandemiju koronavirusa, Opalić je naglasio kako je Ministarstvo poduzelo sve korake i aktivnosti kako bi poslodavcima olakšalo postupanje i provedbu mjera zaštite zdravlja u okolnostima rizika od zarazne bolesti COVID-19.

Dodao je kako su uz to, poduzete mjere kojima su poslodavcima osigurana znatna financijska sredstva u obliku potpora za očuvanje radnih mjesta, naročito u djelatnostima kojima je zbog posebnih okolnosti narušena gospodarska aktivnost.

U stručnom dijelu webinara sudjelovali su profesori obrazovnih institucija te istaknuti stručnjaci u području sigurnosti i zaštiti zdravlja na radu koji su predstavili stručne radove.

Pisane vijesti