Obilježen Europski tjedan sigurnosti i zdravlja na radu

Slika /slike/2022/Vijesti/IMG_0723.JPG
Europski tjedan za sigurnost i zdravlje na radu obilježava se svake godine u listopadu u 43. kalendarskom tjednu. Obilježavanje je prilika za povećane aktivnosti podizanja svijesti vezano za sigurnost i zaštitu zdravlja radnika, a provodi se uz potporu Europske agencije za sigurnost i zdravlje na radu (EU OSHA). Stoga je Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike uz potporu EU OSHA-e organiziralo stručni skup pod nazivom „Zdrava mjesta rada smanjuju opterećenja – sprečavanje mišićno-koštanih poremećaja povezanih s radom“ koji se održao 27. listopada 2022.

Sudionike stručnog skupa uvodno je pozdravio pomoćnik ministra Dražen Opalić naglasivši da su u Europi, kao i u Republici Hrvatskoj mišićno-koštani poremećaji i dalje jedan od najčešćih zdravstvenih problema povezanih s radom te je istaknuo potrebu informiranja i edukacije o načinima njihova suzbijanja i prevencije.

„Raditi na siguran način znači i u svakom trenutku razmišljati o opasnostima koje nas okružuju prilikom obavljanja poslova jedan je od prioriteta uz napomenu da je uvijek potrebno odvojiti dovoljno vremena da se radni zadaci obave kvalitetno i sigurno. Zaštita na radu zahtijeva disciplinu, odgovornost i poštivanje pravila bez odstupanja i pogrešaka“, zaključio je Opalić.

U stručnom dijelu sudjelovali su profesori obrazovnih institucija te istaknuti stručnjaci u području sigurnosti i zaštiti zdravlja na radu viši savjetnik – specijalist iz Službe za zaštitu na radu Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Jere Gašperov, Boris Bizjak iz Državnog inspektorata, dr. sc. Josipa Nakić s Kineziološkog fakulteta, Tea Friščić iz tvrtke Rimac Technology, dr. sc. Sarajko Baksa iz Visoke škole za sigurnost, Ljiljana Srečec iz Metalurškog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te Tamara Radošević, dr. med. iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Pisane vijesti