Obilježen 28. travnja - Svjetski dan sigurnosti i zaštite zdravlja na radu te Nacionalni dan zaštite na radu

  • Slika /slike/2023/ZNR/700x500.png
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Povodom obilježavanja Svjetskog dana sigurnosti i zaštite zdravlja na radu te Nacionalnog dana zaštite na radu, Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, uz potporu Europske agencije za sigurnost i zdravlje na radu (EU-OSHA), održalo je stručni skup „Prednosti i izazovi digitalizacije u području zaštite na radu“.

Sudionicima stručnog skupa uvodno su se obratili gospodin Silvano Hrelja, zastupnik u Hrvatskom saboru te gospodin Dražen Opalić, resorni ravnatelj za rad i zaštitu na radu. "Svaki poslodavac u Republici Hrvatskoj koji zapošljava radnike, bez obzira na djelatnost koju obavlja, obavezan je organizirati i provoditi zaštitu na radu", istaknuo je ravnatelj Opalić. 
S ciljem općeg unaprjeđenja sigurnosti i zaštite zdravlja radnika Ministarstvo rada donijelo je prvi strateški dokument za područje zaštite na radu „Nacionalni plan za rad, zaštitu na radu i zapošljavanje od 2021. do 2027. godine“, iz kojega je odrađeno gotovo 70 posto propisanih mjera i aktivnosti, za koje je osigurano više od 3,5 milijuna kuna iz ESF+ projekta „Razvoj sustava e-učenja, upravljanja i praćenja zaštite na radu“.

Ravnatelj Opalić naglasio je i da je jedna od temeljnih aktivnosti ovoga Ministarstva poslodavcima i stručnjacima zaštite na radu olakšati provedbu mjera zaštite na radu, kao i besplatne alate kojima će to činiti. Stoga će, s ciljem nastavljanja unaprjeđivanja sustava zaštite na radu i zaštite zdravlja Ministarstvo ove godine prijaviti novi projekt u vrijednosti oko 3 milijuna eura.

Nakon uvodnog obraćanja ravnatelj Dražen Opalić dodijelio je priznanja za unaprjeđivanje zaštite na radu za 2023. godinu gospođi Kristini Dundović, gospodinu Darku Klariću, gospodinu Dinku Jurjeviću, gospodinu Sarajku Baksi i tvrtki Holcim (Hrvatska) d.o.o. Koromačno.

Na skupu su sudjelovali i dr. sc. Sarajko Baksa sa Veleučilišta studija sigurnosti, Ivan Čačković, koordinator za UAS operacije u vatrogastvu Karlovačke županije; dr.sc. Damir Kralj sa Veleučilišta u Karlovcu, Kristina Dundović sa Veleučilišta u Rijeci, doc.dr.sc. Marko Švaco sa Fakulteta strojarstva i brodogradnje i mr.sc. Gorana Lipnjak iz Hrvatske udruge za zdravo radno mjesto te Snježana Štefok i Marina Borić, ispred Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.
 

Pisane vijesti