Obilježavanje 1. listopada – Međunarodnog dana starijih osoba

Slika /slike/aktivni u mirovini web.jpg
Prvi dan listopada obilježava se kao Međunarodni dan starijih osoba u Hrvatskoj i svijetu od 1991. Odluku o proglašenju 1. listopada Međunarodnim danom starijih osoba donijela je Skupština Ujedinjenih naroda 14. prosinca 1990., kako bi se istaknula važnost osiguravanja životne sredine prilagođene potrebama starijih stanovnika, sprječavanja njihove izoliranosti i marginalizacije te poboljšanja kvalitete njihovog života.

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava danas će se održati 14. sjednica Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe.

Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava i ove se godine se aktivno uključilo u obilježavanje Međunarodnog dana starijih osoba i to kroz natječaj „Pridruži se – Aktivni u mirovini“, čija je svrha unaprjeđenje mogućnosti aktivnog sudjelovanja i socijalna uključenost umirovljenika. Natječaj će doprinijeti stvaranju poticajnog okruženja za uključivanje i sudjelovanje umirovljenika u što većem broju aktivnosti i programa koji će pozitivno djelovati na psihofizičko zdravlje i osjećaj društvene koristi i pripadnosti te omogućiti da znanjima i iskustvom umirovljenici doprinose u oblikovanju i razvoju zajednice.

U sklopu natječaja zaprimljeno je ukupno 139 projektnih prijedloga iz gotovo cijele Republike Hrvatske. Prvi ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava bit će potpisani u listopadu, a obuhvaćaju raznolike aktivnosti od radionica pjevanja, kiparstva, informatike pa sve do radionica o ljekovitom bilju i nutricionizmu.

Natječaj se financira sredstvima Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.

 

Pisane vijesti