Na sjednici Vlade RH usvojen Prijedlog odluke o isplati jednokratnog novčanog primanja za 830 tisuća korisnika mirovine

Slika /slike/2023/F42mHZXXcAA_UGE.jpg
Na 273. sjednici Vlade Republike Hrvatske usvojen je, između ostaloga, i Prijedlog odluke o isplati jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica rasta troškova života.

Ministar Piletić istaknuo je kako se ovim Prijedlogom odluke po sedmi puta omogućava isplata jednokratnog novčanog primanja umirovljenicima koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a u odnosu na prethodnu isplatu povećava se granični iznos na utvrđenu minimalnu bruto plaću za 2024. godinu od 840,00 eura, što će rezultirati većim obuhvatom umirovljenika kojima će se ispatiti jednokratni dodatak. Obuhvaćeni su i umirovljenici koji uz mirovinu iz hrvatskog mirovinskog osiguranja primaju i mirovinu iz inozemstva, ili samo inozemnu mirovinu.

Isto tako, jednokratno novčano primanje isplatit će se i zaposlenim korisnicima mirovine, ako im ukupan prihod za mjesec rujan 2023. s osnova rada i mirovina ne prelazi iznos od 840,00 eura.

Cilj je dodatno ublažiti posljedice utjecaja rasta troškova života na standard umirovljenika s nižim mirovinskim primanjima u skladu s gospodarskim mogućnostima.

Iznos jednokratnog primanja ovisan je visini mirovinskih primanja i utvrđuje se u rasponu od 50 eura do 160 eura, a jednokratno novčano primanje bit će isplaćeno u prosincu osim za one kategorije umirovljenika koji će mirovinu ostvariti naknado do 31. prosinca 2024. te će im isplata biti izvršena najkasnije u ožujku 2024. 

Za isplatu jednokratnog novčanog primanja procijenjena su sredstva od 78,3 milijuna eura, za otprilike 830.000 korisnika.

Pisane vijesti