Na sjednici Vlade RH prihvaćen Nacionalni akcijski plan za provedbu preporuke Vijeća EU o uspostavi europskog jamstva za djecu

Slika /slike/2023/Vijesti/Centar za djecu i obitelji Parag.JPG
Na 239. sjednici Vlade RH, održanoj u četvrtak 27. srpnja 2023. prihvaćena je odluka o donošenju Nacionalnog akcijskog plana za provedbu preporuke Vijeća EU o uspostavi europskog jamstva za djecu.

„Akcijski plan predstavlja nastavak jasnog smjera politika Vlade RH u korist i dobrobit djece. Planom pokazujemo odlučnost i predanost u unaprjeđenju prava djece u Hrvatskoj te pružamo potporu našim najmlađim građanima“, naglasio je ministar Piletić.

Nacionalni akcijski plan objedinjava sve nacionalne planove i strategije obrazovnog, zdravstvenog, pravosudnog, graditeljskog resora i sustava socijalne skrbi te je usklađen s ključnim strateškim dokumentima Republike Hrvatske.

Ulaganja u sklopu Nacionalnog akcijskog plana vrijedna više od 650 milijuna eura

Dodao je kako je odgovornost Vlade RH osigurati jednak pristup obrazovanju, kvalitetnoj prehrani, primjerenom stanovanju te zdravstvenim i socijalnim uslugama te kako je Plan usmjeren prema djeci koja se nalaze u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti.

„Svako dijete bez obzira na okolnosti u kojima se nalazi mora imati pristup istim prilikama i podršci kako bi ostvarilo potencijal i upravo na tome inzistira ovaj strateški dokument,“ dodao je ministar Piletić.

Konkretne mjere i aktivnosti predviđene Nacionalnim planom nastale su temeljem preporuka kreiranih u sklopu Pilot programa Faza III Jamstva za svako dijete, u kojem je Hrvatska sudjelovala kao jedna od sedam europskih država članica.

Tijekom provođenja pilot projekta razvijena su tri nova modela usluga i intervencija za više od 5.350 djece i 2.400 roditelja te ojačani kapaciteti i provedene edukacije za 870 stručnjaka i studenata. Modeli uključuju usluge zaštite djece i podrške obiteljima, kvalitetno predškolsko obrazovanje i integrirane i koordinirane usluge rane intervencije.

Plan predstavlja jasnu poruku da djeca trebaju biti zaštićena i podržana na svakom koraku. Njime će se poboljšati pristup ranom odgoju i obrazovanju, osigurati kvalitetna školska prehrana, pristup zdravstvenim uslugama i primjerenom stanovanju kao što će se i ojačati dostupnost socijalnih usluga u zajednici.

„Ovo nije samo Nacionalni akcijski plan, već i snažna politička deklaracija da ulažemo u djecu kao najvrijedniji resurs naše zemlje postižući opće ciljeve prekida kruga siromaštva, borbe protiv korijena nejednakosti i izgradnje pravednog, uključivog i otpornog društva u cijeloj Europskoj uniji“, zaključio je ministar Piletić.

Provedbu plana pratiti će poseban Odbor i o tome izvještavati Nacionalno vijeće za razvoj socijalnih politika, Vijeće za djecu i Odbor za obitelj, mlade i sport Hrvatskog sabora, Vladu i Europsku Komisiju. Time osiguravamo kvalitetu provedbe i evaluaciju aktivnosti.

Foto: Unicef Hrvatska

Pisane vijesti