Na 5. sjednici Vlade RH ministar Aladrović predstavio izvješće o poduzetim mjerama za očuvanje radnih mjesta te o mjerama u sustavu socijalne skrbi

Slika /slike/aladrovi%C4%87/vrh%205.%20sjednica.jpg
Ministar  rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović podsjetio je na mjeru Potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenim Koronavirusom koja je započela 23. ožujka 2020. godine te obuhvatila razdoblje od ožujka do svibnja 2020.

Također, ministar je posebno istaknuo da je 10. srpnja 2020. godine Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje usvojilo je podmjeru Potpore za srpanj i kolovoz, a koja je u najvećem dijelu usmjerena na djelatnosti usko vezane za turizam. Korištenjem mjera Potpora za očuvanje radnih mjesta isplaćeno je više od 6 milijardi kuna.

Nadalje, zajedno sa socijalnim partnerima izrađeni su kriteriji za Potporu očuvanje radnih mjesta – skraćivanje radnog vremena čije trajanje je predviđeno od 1.6. do 31.12.2020., a koja je namijenjena poslodavcima koji zbog poteškoća u poslovanju i pada poslovnih aktivnosti skraćuju radno vrijeme.

Financiranje je predviđeno do kraja 2020. iz sredstava SURE programa u visini 2,2 milijarde kuna.

Vezano za sustav socijalne skrbi, osnovan je tim podrške u Ministarstvu, otvorena e-mail adresa za sve pružatelje usluga u sustavu socijalne skrbi korona@mdomsp.hr, na kojoj je do sada zaprimljeno oko 6000 upita te dežurne telefonske linije. Ministarstvo je od početka epidemije do 14. travnja 2020. nabavljalo zaštitnu opremu i opskrbljivalo pružatelje usluga, pripremljeno je 12 uputa vezanih za epidemiološku situaciju te su radnici u sustavu socijalne skrbi uspješno obranili korisnike od zaraze koronavirusom.

Ovim mjerama Vlada Republike Hrvatske na vrijeme poduzima sve potrebne aktivnosti u cilju zaštite radnika i tržišta rada te zaštiti zdravlja korisnika i zaposlenika u sustavu socijalne skrbi i donosi stabilnost za naredni period. 

Stranica