Ministar Pavić u emisiji „U mreži Prvog“: Ove godine za zapošljavanje smo osigurali 2 milijarde kuna, dio ćemo uložiti u pilot-projekt za cjeloživotno obrazovanje zaposlenih

Slika /arhiva/wp-content/uploads/2019/01/UMP.jpg
Gostujući u emisiji „U mreži Prvog“ na Hrvatskom radiju ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić predstavio je novosti u mjerama aktivne politike zapošljavanja i najavio programe cjeloživotnog obrazovanja te programe za očuvanje zaposlenosti. Uz ministra o mjerama i promjenama na tržištu rada govorili su Davor Majetić, glavni direktor HUP-a i Hrvoje Balen, član uprave Algebra. Ministar Pavić naglasio je da je Vlada ove godine pripremila paket za zapošljavanje vrijedan oko dvije milijarde kuna, da je trenutno oko 149 tisuća nezaposlenih.

Veći dio novaca bit će usmjeren u mjere aktivne politike zapošljavanja, a dio za specijalizirane programe za one skupine koje se teže uključuju na tržište rada, putem Europskog socijalnog fonda. Kazao je da su uoči Božića u Hrvatskom zavod za zapošljavanje usvojene nove mjere aktivne politike zapošljavanja, u okviru kojih je ojačana mjera samozapošljavanje koja je u 2018. bila iznimno popularna.

„Tu smo mjeru dodatno ojačali na 70 tisuća kuna, ukoliko se koristi 50% opreme. Bila je 55 tisuća, a sada je podižemo na 70 tisuća“, kazao je ministar i najavio da će se ove godine pripremiti jedan sustav praćenja rada za one koji su prošli prvu godinu samozapošljavanja, dakle za one koji idu u drugu godinu provedbe te mjere. Osvrnuo se i na mjeru pripravnik koja je ojačana lani, a koja će se ove godine dodatno promovirati, posebice u privatnom sektoru u kojem se poslodavcima sufinancira 50% plaće bez gornjeg ograničenja jer je cilj potaknuti daljnji rast plaća i ostanak mladih u Hrvatskoj.

Među novim mjerama, spomenuo je ministar, su i kompenzacijske mjere putem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Vlada je, podsjetio je podignula minimalnu plaću za 9%, a u mandatu ukupno za 23%, stoga je za radno-intenzivne industrije koje su pogođene rastom minimalne plaće, ojačana mjera zadržavanja u zaposlenosti.

Kako je naveo ministar, poslodavci će moći , kroz kompenzacijske mjere, u tri godine akumulirati do 150 tisuća eura, gotovo milijun eura, a i ove su godine ostavljene olakšice na doprinose za minimalnu plaću, za one poslodavce koji su u 2018. isplaćivali minimalnu plaću.

„S jedne strane želimo mlade potaknuti na samozapošljavanje, potaknuti poslodavce da daju veće plaće, a isto tako osigurati dovoljno sredstava za kompenzacijske mjere radno-intenzivnim industrijama. Također imamo i specijalizirane programe za zapošljavanje žena, osoba s invaliditetom, mladih i onih koji su u nepovoljnom položaju na tržištu rada“, izjavio je ministar rada i mirovinskoga sustava.

Govoreći o aktivaciji radne snage ministar je naglasio da je Vladina politika aktivirati domaću radnu snagu, a da potom dolaze kvote za strane radnike.

Podsjetio je da je Zavod za zapošljavanje lani anketirao sve nezaposlene, njih 190 tisuća te ih je povezao s poslodavcima na Danima poslova u turizmu.

Naglasio je da je tada oko 24 tisuća nezaposlenih izrazilo spremnost za radom u turizmu te da je ove godine ponovno provedena anketa te će se nezaposleni i ove godine spojiti s poslodavcima na Danima poslova u turizmu.

Prvi Dani poslova u turizmu, najavio je ministar, održat će se 18.1. u Osijeku, zatim u petak koji slijedi u Zagrebu, a 1. veljače u Splitu. Gostujući u emisiji ministar se osvrnuo i na podatke koje je Državni zavod za statistiku objavio prema kojima Hrvatska ima više od 100 tisuća zaposlenih više u odnosu na 2014. „Imamo jednu od najvećih stopa pada nezaposlenosti, ali isto tako jednu od najvećih stopa rasta zaposlenosti u Europskoj uniji“, rekao je.

Nadalje, ministar je najavio da će u okviru transformacije Hrvatskog zavoda za zapošljavanje koji se neće više baviti samo nezaposlenima, već i zaposlenima, provoditi programi za cjeloživotno obrazovanje zaposlenih budući da statistike ukazuju da je samo 3% hrvatskih građana uključeno u neki vid cjeloživotnog učenja. „Ove godine mogu najaviti iz Europskog socijalnog fonda jednu vaučer shemu, koja će biti pilot projekt za sljedeće programsko razdoblje.

Gdje želimo preko milijardu investirati u cjeloživotno obrazovanje zaposlenih kako bi omogućili povećanje produktivnosti i konkurentnosti sadašnje radne snage“ poručio je ministar i napomenuo da je projekt u pripremi te će kroz ovu godinu krenuti. Ministar Pavić kazao je da će cjeloživotno obrazovanje biti predloženo kao jedan od prioriteta predsjedanja Hrvatske u formatu EPSCO Vijeća u 2020. te je najavio konferenciju posvećenu up-skillingu i re-skillingu odnosno cjeloživotnom učenju u okviru hrvatskog predsjedanja.

Emisiju „U mreži Prvog“ o mjerama za zapošljavanje možete pogledati na poveznici.

Pisane vijesti