Ministar Pavić sudjelovao na sastanku u tvrtki “Rimac Automobili

  • Slika /slike/srpanj/Rimac.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U pratnji predsjednika Vlade mr.sc. Andreja Plenkovića, ministar rada i mirovinskoga sustava mr.sc. Marko Pavić sudjelovao je danas na sastanku o automobilskoj industriji u Hrvatskoj u tvrtki Rimac Automobili.

Na sastanku su sudjelovali i ministar financija Zdravko Marić, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac i ministrica znanosti o obrazovanja Blaženka Divjak.

„Vlada će u suradnji s gospodarstvom i postojećom autoindustrijom u Hrvatskoj, a pogotovo tvrtkom Rimac Automobili, učiniti sve što može da privuče nove investicije u autoindustriju,“ poručio je u petak predsjednik Vlade Andrej Plenković nakon sastanka u tvrtki Rimac Automobili.

“Došli smo u Rimac Automobile jer pažnju treba posvetiti i dobrim pričama, a ovo je sigurno jedna od takvih i sve djeluje pomalo nestvarno, što su uspjeli postići u prvih deset godina. Tu nije samo riječ o visokoj tehnologiji, električnim automobilima, proizvodnji automobila i dijelova, nego je najveća vrijednost Rimac Automobila njihova integriranost – što objedinjuju sve segmente autoindustrije. Tu je i vizija budućnosti i mislim da imaju dobru perspektivu”, ocijenio je Plenković.

Istaknuo je i da ulaganja u tu, kao i druge segmente u gospodarstvu, moraju biti ključni posao Ministarstva gospodarstva i u tom pogledu treba voditi brigu o porukama investitora. Kazao je i da sve nove investicije, barem njih 50 posto, su od onih koji su već u Hrvatskoj, jer poznaju tržište i ostalo, a tako je slično i u Slovačkoj, koja ima već razvijenu autoindustriju, pa joj se investitori i dalje okreću, jer znaju što ih tamo čeka.

Kako kod nas toga još nema, mi ćemo se morati još više potruditi da promoviramo Hrvatsku kao zemlju u koju su te investicije dobrodošle i u kojoj će se isplatiti, rekao je.

“Sve naše konzultacije i aktivnosti sa svjetskim financijskim i drugim institucijama idu ka tome da ojačamo investicijski hub Hrvatske, u kojem će se investitori moći pouzdati u pravni sustav, u poznati porezni okvir i da postoji suradnja na svim razinama vlasti u državi. Potrebno je i povećati ulaganja u istraživanje i razvoj, premda su već sada najveća do sada u povijesti, a ono što je  iznimno važno je ojačati obrazovni sustav, koji će iznjedriti ljude sposobne da prihvate poslove koji im se nude na tržištu rada u Hrvatskoj, a među njima je sve više tehnoloških i poslova koji zahtjevaju velike vještine”, istaknuo je premijer.

Naglasio je i da ono što Hrvatska investitorima već sad može ponuditi su sigurnost, čvrsta integriranost u EU i NATO, obrazovni sustav koji se razvija, ali i postojeći daje kadrove koji su traženi, a tu su i talenti koji se prepoznaju u svijetu.

I Vlada je tu sa svim okvirima na kojima radi, uključujući fiskalnu konsolidaciju, odgovornost, strukturne reforme za sva bitna područja i zakonski okvir koji smo napravili a koji već daje rezultate.

“Razumijem da je iz optike Rimca i sličnih najvažnije da Hrvatska što prije osmisli nešto što će i njima i drugim investitorima iz autoindustrije biti ‘svjetlost’ da dođu kod nas investirati. Učinit ćemo sve da to omogućimo”, poručio je Plenković.

Osnivač i direktor Rimac Automobila Mate Rimac istaknuo je da ljudi u Hrvatskoj još uvijek previše očekuju od države, što misli da nije dobro, potkrijepivši to primjerom svoje tvrtke koja je investitore i kupce, kada ih nije našla u Hrvatskoj, našla vani, kao i stručnjake koji su im potrebni.

Inače, u Rimac Automobilima radi 550 ljudi, među kojima je 10 posto stranaca, a do kraja ove godine broj zaposlenih planiraju povećati na 750, a u iduće dvije do tri godine na 1.500 do 2.000.

“Ono što je važno je da se autoindustrija zadrži i dodatno razvije u Hrvatskoj, kao i da dođu investitori. Ali pritom je važno da dobiju ono što očekuju, a ne da odu razočarani. Zato svi skupa u zemlji, i mi i Vlada, moramo stvoriti situaciju win-win za sve”, rekao je Rimac, dodajući kako u Rimac Automobilima vjeruju da u suradnji s Vladom mogu puno učiniti, ali će trebati vremena i ništa neće biti preko noći.

Tekst: (Hina) xtam ysbo

Foto: VLADA RH i MRMS

 

 



Pisane vijesti | Poduzetništvo i obrt