Ministar Pavić potpisao Dunavsku povelju

HN20190516137727

Ministar rada i mirovinskoga sustava mr.sc. Marko Pavić sudjelovao je danas u HAZU-u na završnoj konferenciji projekta EDU-LAB: New Danubian Governance in Labour market Relevance of Higher Education na kojoj je potpisao Dunavsku povelju. Dunavska povelja dokument je kojim se uspostavlja model upravljanja obrazovanje s ciljem jačeg povezivanja obrazovnog i poslovnog sektora kako bi studenti imali mogućnost odlaska na praksu tijekom studiranja i upoznavanja budućih poslodavaca.

"Značajno smo investirali u razvoj tržišta rada, ali potrebne su i dodatne mjere. Trenutno je najveći problem hrvatskih poslodavaca pronaći i zadržati kvalificirane ljude”, rekao je ministar Marko Pavić te poručio kako projekt EDU-LAB značajno pridonosi izvedbi dodatnih studijskih programa za razvoj vještina mladih ljudi. Ministar je istaknuo da Vlada uvijek podupire cjeloživotno obrazovanje i više prakse u studijskim programima.

Napomenuo je da će cjeloživotno obrazovanje biti jedna od glavnih tema hrvatskog predsjedanja EPSCO vijećem i podsjetio da su u okviru ESF fonda osigurana sredstva za 17 tisuća STEM stipendija, dobar dio za provedbu kurikularne reforme i oko 750 milijuna kuna za centre kompetencije u strukovnom obrazovanju.
Projekt EDU-LAB trajao je dvije i pol godine te je primarno bio usmjeren na razvoj strategija za jačanje ponude studijskih programa i radnih mjesta, kao i na poticanju povezivanja studenata s budućim poslodavcima. Europska unija sufinancirala je projekt, a sudionici čine javna i privatna sveučilišta iz Bugarske, Mađarske, Slovenije, Slovačke, Srbije i Njemačke, kao i zagrebačko veleučilište Vern, te brojne druge organizacije javne uprave i civilnog društva.

Foto: HINA/ds  

Pisane vijesti