Ministar Pavić posjetio Veliku Britaniju u okviru priprema za hrvatsko predsjedanje Vijećem EU-a 2020. godine

Slika /slike/srpanj/VB_1.jpg

U okviru priprema za hrvatsko predsjedanje Vijećem EU-a 2020. godine ministar rada i mirovinskoga sustava mr.sc. Marko Pavić boravio je u radnom posjetu Velikoj Britaniji.

Velika Britanija kao članica Europske unije, iako je sada u fazi izlaska iz Unije, jedna je od zemalja koja je najbolje iskoristila europske fondove, uključujući i Europski socijalni fond za koji je Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava Upravljačko tijelo u Republici Hrvatskoj.

Kao što je najavljeno, glavni prioritet predsjedanja u formatu EPSCO Vijeća bit će upskiling i reskilling zaposlenih i nezaposlenih osoba, stoga će Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava za vrijeme predsjedanja organizirati konferenciju na ministarskoj razini u svibnju 2020. godine u Splitu na kojoj će biti predstavljeni projekti i primjeri dobre prakse zemalja članica Europske unije u pogledu jačanja i nadogradnje vještina zaposlenih i nezaposlenih.

Tim povodom, tijekom boravka Ujedinjenoj Kraljevini Velike Britanije i Sjeverne Irske, ministar Pavić posjetio je cijenjenu poslovnu školu Cambridge Judge School na Sveučilištu u Cambridgeu koja surađuje s brojnim tvrtkama i vladama na osnaživanju vještina zaposlenih. Ministru su predstavili programe koje provode s britanskom i indijskom vladom. Uz to, ministar je posjetio i London School of Economics koja također provodi uspješne programe upskillinga i reskilinga, a koji, osim s britanskom vladom za koju su osmislili poseban program, surađuju i s drugim zemljama te su posebno istaknuli suradnju s Kinom.

Jedan od značajnijih projekata Europskog socijalnog fonda bit će popularizacija znanosti u okviru kojeg je predviđena suradnja s britanskim Science Museumom. Predstavljajući projekt popularizacije znanosti koji se planira u Hrvatskoj u iznosu od 100 milijuna kuna, ministar je direktora muzeja pozvao da posjete Hrvatsku i predstave svoje projekte popularizacije znanosti koji su namijenjeni djeci i odraslima.

Ministar Pavić u Velikoj Britaniji obišao je i projekte sufinancirane sredstvima Europskog socijalnog fonda iz područja zapošljavanja mladih i teže zapošljivih skupina, s posebnim naglaskom na individualizirane programe podrške kako bi pronašli i zadržali zaposlenje te programe za zapošljavanje žena koje su nisu aktivne na tržištu rada i starije od 50 godina. Ministar je podijelio iskustva u provedbi programa „Zaželi“ koji je vrijedan milijardu kuna, a u okviru kojeg se zapošljava oko 7.000 žena u ruralnim krajevima Hrvatske koje će brinuti o 35.000 starijih osoba i osoba u potrebi. Istaknuo je da je projekt prepoznala Europska komisija te nekoliko zemalja članica koje ga žele implementirati.

Podsjećamo, Republika Hrvatska će Vijećem predsjedati od siječnja do lipnja 2020. godine te uz Rumunjsku koja Vijećem predsjeda od siječnja do lipnja 2019. i Finsku koja će predsjedati od srpnja do prosinca 2019., čini predsjedavajući „trio“. Ministar Pavić, uz ministricu demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nadu Murganić predsjedat će EPSCO Vijećem u formatu ministara rada i socijalnih pitanja.



Pisane vijesti