Ministar Pavić na prvoj informativnoj radionici za poziv „Pridruži se – aktivni u mirovini“

Slika /arhiva/wp-content/uploads/2019/05/Naslovna.jpg
U Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava danas je održana prva informativna radionica za otvoreni poziv „Pridruži se – aktivni u mirovini – Jačanje sposobnosti organizacija civilnog društva za unaprjeđenje mogućnosti aktivnog sudjelovanja i socijalne uključenosti umirovljenika“ na kojoj su sudjelovali potencijalni prijavitelji.

Ministar rada i mirovinskoga sustava mr.sc. Marko Pavić, u svom uvodnom izlaganju, izrazio je zadovoljstvo velikim interesom za natječaj koji je vrijedan 100 milijuna kuna. Ponovio je da je vlada svjesna da su mirovine male i da maksimalno radi da one budu veće, ali i da je svjesna problematike socijalne isključenosti umirovljenika, spomenuvši da ta tema dominira i u ostalim zemljama te će zasigurno biti jedna od tema novog proračuna Europske unije. Govoreći o natječaju ministar je kazao da aktivno starenje uključuje različite aktivnosti poput fizičkih aktivnosti, mogućnosti uključivanja na tržište rada, uključivanje u društvene, kulturne, gospodarske i građanske aktivnosti umirovljenika.

„Ovim natječajem od sto milijuna kuna za programe aktivnog starenja htjeli smo dodatno poboljšati život naših umirovljenika i omogućiti udrugama koje se bave takvim programima da ih mogu kontinuirano provoditi i to sljedeće tri godine“, poručio je. Ministar je naglasio da od 55 tisuća udruga u Republici Hrvatskoj samo 1,2% udruga bavi se umirovljenicima te dobivaju ukupno 0,2% sredstava, a umirovljenici čini gotovo jednu trećinu populacije. Nadodao je da će se u okviru projekta posebno cijeniti inovativni modeli koje će udruge razvijati, kao i međugeneracijska suradnja na zajedničkom razvoju programa primjerice udruga mladih i udruga umirovljenika. Napomenuo je da je u okviru Europskog socijalnog fonda oko milijardu kuna na raspolaganju za udruge civilnog društva te da vjeruje da će programi koji će se financirati u okviru ovog natječaja, dovesti do aktivnijeg starenja umirovljenika i do bolje uključenosti u društvo.

Uz to, podsjetio je da je mirovinskom reformom omogućen rad umirovljenika, da tu mjeru koristi 11 tisuća umirovljenika što je dvostruko više nego krajem prošle godine, odnosno 31. 12. Kazao je da se umirovljenici za rad odlučuju zbog povećanja kućnog budžeta, ali i zbog toga što žele zadržati mrežu socijalnih kontakata jer se žele osjećati uključeno u društvo.   Poziv „Pridruži se – aktivni u mirovini“ za cilj ima unaprijediti kvalitetu i dostupnost programa u području aktivnog starenja i unaprjeđenja kvalitete života umirovljenika kroz jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva koje razvijaju i provode takve programe.

Natječaj će doprinijeti stvaranju poticajnog okruženja za uključivanje i sudjelovanje umirovljenika u što većem broju aktivnosti i programa što će blagotvorno djelovati na njihovo psihofizičko zdravlje i osjećaj društvene koristi i pripadnosti te im omogućiti da svojim znanjima i iskustvom doprinose u oblikovanju i razvoju zajednice. U okviru natječaja financirat će se projekti prijavitelja koji će doprinijeti poboljšanju socijalnih, emocionalnih, kognitivnih i kreativnih vještina, kao i psihofizičkog zdravstvenog stanja umirovljenika te njihovoj aktivaciji, nediskriminaciji, dostojanstvu i većoj uključenosti u društvo. Minimalni iznos pojedinačne potpore iznosit će 500.000,00 kn, a maksimalni 2.000.000,00 kn. Prijave na natječaj zaprimat će se od 14. lipnja, a sve informacije dostupne su na mrežnim stranicama Europskog socijalnog fonda www.esf.hr                  

Pisane vijesti