Ministar Pavić na obilježavanju 100. obljetnice Međunarodne organizacije rada i u posjetu CERN-u

IMG-20190616-WA0017

U okviru obilježavanja 100. obljetnice Međunarodne organizacije rada u Ženevi se od 10. do 21. lipnja održava 108. Međunarodna konferencija rada na kojoj je prošloga tjedna zajedno s predstavnicima poslodavaca i sindikata sudjelovao i ministar rada i mirovinskoga sustava mr.sc. Marko Pavić.
IMG-20190616-WA0016
Međunarodna konferencija rada najvažniji je događaj u djelovanju Međunarodne organizacije rada koja je specijalizirana agencija Ujedinjenih naroda čiji je osnovni zadatak osiguranje boljih uvjeta rada i položaja radnika u cijelome svijetu te dostojanstvenog rada za sve. MOR postavlja međunarodne standarde rada, promiče temeljna prava radnika te prilike za zapošljavanje, socijalnu zaštitu i jačanje socijalnog dijaloga.  U fokusu 108. konferencije bila je budućnost rada i izazovi modernog tržišta rada kao što su digitalizacija i automatizacija radnih mjesta. Ministar Pavić u svojem je izlaganju naglasio važnost socijalnog, tripartitnog dijaloga u suočavanju s izazovima koje donose novi uvjeti na tržištu rada. Uz to, na marginama konferencije ministar se sastao s novim finskim ministrom rada Timom Harkkaom s kojim surađuje u okviru TRIO predsjedanja Vijećem EU-a, a koji ga je pozvao na konferenciju u Helsinkiju početkom srpnja.
IMG-20190616-WA0021
Ministar Pavić sastao se je i s regionalnim direktorom MOR-a za Europu i Centralnu Aziju Heinzom Wernerom Kollerom koji je pokazao poseban interes za projekte upskillinga i reskillinga koji su planirani tijekom hrvatskog predsjedanja EPSCO Vijećem u prvoj polovici 2020. godine. IMG-20190616-WA0019
Također, susreo se je i s veleposlanicom Vesnom Batistić Kos, stalnom predstavnicom Republike Hrvatske pri Uredu Ujedinjenih naroda u Ženevi te s pripadnicima hrvatskih iseljenika. Boravak u Ženevi ministar Pavić završio je posjetom CERN-u, svjetskom znanstvenom laboratoriju, na simboličan dan kada je Hrvatski sabor izglasao sporazum između Republike Hrvatske i Europske organizacije za nuklearna istraživanja o dodjeli statusa Hrvatskoj kao pridruženog člana u CERN-u što je veliko postignuće za znanstvenu zajednicu u Hrvatskoj. Ministar je u pratnji prof. Puljka obišao CERN akcelerator čestica.
IMG-20190616-WA0020      

Pisane vijesti