Ministar Pavić na dodjeli nagrada „Poslodavac godine za osobe s invaliditetom“

Slika /arhiva/wp-content/uploads/2018/05/DSC_6949.jpg
Ministar rada i mirovinskoga sustava mr.sc. Marko Pavić sudjelovao je danas u Velikoj dvorani HUP-a na svečanoj dodjeli „Poslodavac godine za osobe s invaliditetom„ za 2017., u okviru koje je dodijelio nagradu u kategoriji „Primjer dobre prakse“. Riječ je o projektu kojeg zajedno provode Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, Hrvatski zavod za zapošljavanje, Hrvatska udruga poslodavaca, Institut za razvoj tržišta rada, Portal Moj Posao i SOIH – Zajednica saveza osoba s invaliditetom  s ciljem poticanja zapošljavanja osoba s invaliditetom na otvorenom tržištu rada. 6605 U pozdravnom govoru ministar Pavić izrazio je zadovoljstvo što se nagrada nakon nekoliko godina ponovno dodjeljuje jer je riječ o projektu koji je dio UN-ova programa za poticanje zapošljavanja osoba s invaliditetom. Istaknuo je da je u Očevidniku evidentirano oko 10.000 osoba s invaliditetom koje se zaposlene, ali da je cilj Vlade dodatno poticati njihovo zapošljavanje. „Novac prikupljen od kvotnog zapošljavanja koristi se za zapošljavanje osoba s invaliditetom. Prošle godine dodijelili smo oko 77 milijuna kuna poticaja za zapošljavanje osoba s invaliditetom, oko 43 milijuna kuna dodijelili smo zaštitnim radionicama i dodatnih 28 milijuna kuna za inovativno zapošljavanje“ kazao je ministar i pojasnio da Hrvatska ima najširi sustav zamjenskih kvota u Europskoj uniji. DSC_6899 Govoreći o izmjenama Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom, koje na snagu stupaju 5. svibnja, naglasio je da se njima dodatno unaprjeđuje područje profesionalne rehabilitacije i zapošljavanje osoba  s invaliditetom, da se proširuje namjena sredstava prikupljenih zbog neispunjenja kvotne obveze te se dodatno jačaju Centri za profesionalnu rehabilitaciju. „Kako smo obećali, u ponedjeljak na svetog Duju, otvorit ćemo nove prostorije Područnog ureda Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanju osoba s invaliditetom“, najavio je ministar. DSC_6678 Ministar Pavić istaknuo je da Vlada ulaže u profesionalnu rehabilitaciju, ali i sustav zaštite na radu kako bi se spriječile nezgode na radu te je najavio da će u okviru EU natječaja za think tankove za udruge jedna tematska cjelina biti posvećena poboljšanju položaja osoba s invaliditetom u društvu. Uz ministra Pavića na svečanosti dodjele sudjelovali su i državna tajnica Majda Burić, posebni savjetnik ministra Ante Vučić, ravnateljica ZOSI-ja Damira Benc, ravnatelj HZZ-a Ante Lončar, ravnatelj HZMO-a Josip Aladrović, ravnatelj Agencije za osiguranje radničkih tražbina Ivan Madunić, ravnateljica REGOS-a Iskra Primorac te ravnatelj Zavoda za unapređivanje zaštite na radu Vitomir Begović. Dobitnici nagrada prema kategorijama su:
  1. „Poslodavac godine za osobe s invaliditetom za 2017. godinu“ u kategoriji Javni sektor je Makarski komunalac d.o.o. iz Makarske.
  2. Poslodavac godine za osobe s invaliditetom za 2017. godinu u kategoriji Mikro poduzetnik je Punkt d.o.o. iz Pule.
  3. Poslodavac godine za osobe s invaliditetom za 2017. godinu u kategoriji Mali poduzetnik je poduzeće Bijela harmonija d.o.o. iz Zagreba.
  4. Poslodavac godine za osobe s invaliditetom za 2017. godinu u kategoriji Srednji poduzetnik je poduzeće Parkovi plus d.o.o. iz Rijeke,
  5. Poslodavac godine za osobe s invaliditetom za 2017. godinu u kategoriji Veliki poduzetnik Di Klana d.d. iz Klane.
  6. Poslodavac godine u kategoriji Primjer dobre prakse je Galeb d.d. iz Omiša.
   

Stranica