Ministar Marin Piletić u Vitezu uručio 25 ugovora vrijednih milijun eura za projekte potpore Hrvatima u Bosni i Hercegovini

  • Slika /slike/2023/Vitez/5cc827a2-3ae6-4469-b8fc-5c95e1b1aa29.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić u sklopu radnog posjeta gradu Vitezu u Bosni i Hercegovini uručio je 25 ugovora vrijednih milijun eura za provedbu projekta potpore Hrvatima u Bosni i Hercegovini u svrhu socijalnog razvoja lokalne zajednice u 2023. godini.

„S obzirom na to da Vlada Republike Hrvatske ulaže u čitav niz aktivnosti na području BiH došao je trenutak da sve dobre prakse potpora obitelji i socijalne politike ponudimo kao model Hrvatima i svim ostalim narodima u BiH", rekao je ministar Piletić.

Pri tome je dodao kako je i ova pomoć doprinos strateškom opredjeljenju Vlade RH za potporom Bosni i Hercegovini kako bi napredovala prema euroatlantskoj zajednici. Po riječima Piletića, u sljedećoj godini će se iz Ministarstva izdvojiti dvostruko više novca za projekte Hrvata u Bosni i Hercegovini.

„Želimo sve te prakse podijeliti s našim prijateljima iz BiH", dodao je.

Istaknuo je kako Vlada Republike Hrvatske ovim programom dodatno pomaže razvoju lokalne zajednice BiH kroz poboljšanje dostupnosti socijalnih usluga i ulaganja u javnu infrastrukturu, opremanje, izgradnju i rekonstrukciju objekata društvene, javne i socijalne namjene.

Istaknuo je kako će se osiguranim sredstvima, između ostaloga, ojačati smještajni kapaciteti na području BiH kao i kapaciteti dječjih vrtića, ukloniti arhitektonske barijere za pristup osoba s invaliditetom, omogućiti širenje mreže usluge pomoć u kući, obroka i drugih usluga koje ustanove i jedinice lokalne samouprave pružaju u zajednici.

Podsjetio je kako je u lipnju ove godine na zajedničkoj sjednici Vlade RH i Vijeća ministara BiH jedna od ključnih tema bila suradnja u području socijalne skrbi koja će doprinijeti jačanju međusobnih odnosa dviju država, ali i boljoj učinkovitosti u pružanju međunarodne pravne pomoći kako bi se zaštitilo ostvarivanje prava i interesa građana s obje strane.

Osvrnuvši se na cjelokupne napore Vlade Republike Hrvatske u pružanju podrške Hrvatima u Bosni i Hercegovini ministar Piletić istaknuo je kako je u razdoblju od 2016. do 2022. godine putem Javnog natječaja za financiranje obrazovnih, znanstvenih, kulturnih, zdravstvenih, poljoprivrednih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini financirano više od 670 programa vrijednih 22,9 milijuna eura.

„Uz Javni natječaj, kroz ostale potpore poput strateških projekata, stipendija i posebnih odluka Vlade sveukupni zbroj potpore Hrvatima u BiH od 2016. do 2022. godine iznosi 34,9 milijuna eura“, istaknuo je ministar Piletić.

U sklopu radnog posjeta ministar Piletić održao je sastanak s predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora  Bosne i Hercegovine i predsjednikom Hrvatske demokratske zajednice BiH prof. dr. sc. Draganom Čovićem prilikom čega su razgovarali o investicijama Vlade RH u BiH i njenim učincima.

Potpisnici ugovora za provedbu projekta potpore Hrvatima u BiH:
  1. Caritas biskupije Banja Luka, projekt „Nabava automobila za projekt kućne njege“
  2. Caritas Vrhbosanske nadbiskupije, projekt „Pastoralno-socijalni centar - nabava i ugradnja opreme“
  3. Centar za Socijalni rad Čitluk, projekt „Podrška i osnaživanje kapaciteta pružatelja socijalnih usluga kroz zapošljavanje stručnjaka i potpora materijalnih sredstava“
  4. Centar za socijalni rad Ljubuški, projekt „Program kućne njege - Niste sami“
  5. Crveni Križ Općine Usora, projekt „Nabava vozila za potrebe CK Usora“
  6. Dom za stare i nemoćne Ravno, projekt „Nabavka novih ležaja za poboljšanje standarda smještaja za osobe treće životne dobi“
  7. Grad Čapljina, projekt „Novi dječji vrtić sa jaslicama u naselju Ada Bad Čapljina“
  8. Grad Livno, projekt „Ugradnja dizala u zgradi gradske uprave“
  9. Grad Orašje, projekt „Izgradnja višenamjenskog objekta za obavljanje javnih djelatnosti grada Orašja - I. faza“
  10. Grad Stolac, projekt „Gradi, uči, rasti!“
  11. Humanitarna udruga fra Mladen Hrkać Hrvatska - Predstavništvo Široki Brijeg, projekt „Pomozimo zajedno BiH“
  12. Igraonica Framice, „Siguran i udoban prostor za rast i razvoj djeteta“
  13. Kuća nade, projekt „Izgradnja višenamjenskog pomoćnog objekta za potrebe osoba s poteškoćama u razvoju-kućica i  ugradnja funkcionalnih ormara u radionicama“
  14. Općina Kiseljak, projekt „Opremanje i uređenje gradske knjižnice“
  15. Općina Kupres, projekt „Obnova i rekonstrukcija Hrvatskog doma Kupres“
  16. Općina Posušje, projekt „Unaprjeđenje dostupnosti socijalne lokalne infrastrukture u javnim objektima“
  17. Općina Vareš, projekt „Rekonstrukcija Društvenog doma u selu Pogar“
  18. Opština Brod, projekt „Poboljšanje kvalitete života Hrvata u Opštini Brod“
  19. Starački dom Tomislavgrad, projekt „Adaptacija i priprema odjela za palijativnu skrb“
  20. Udruga roditelja djece s posebnim potrebama Angelus, projekt „Uređenje lokacije Dnevnog centra Angelus“
  21. Udruga roditelja i djece s posebnim potrebama „Vedri osmijeh“ Mostar, projekt „VedriMo za SUM“
  22. Udruga za razvoj, okoliš i kulturu EKO ZH, projekt Stvarajmo mjesto za sve
  23. Udruga za unaprjeđenje obrazovanja i podrške djeci sa i bez poteškoća u razvoju EDUKACIJA ZA SVE, projekt „Jačanje kapaciteta ustanova i pružatelja usluga poticaja u ranoj razvojnoj dobi djece sa teškoćama u razvoju kroz poboljšanje dostupnosti servisima u lokalnim zajednicama“
  24. Ustanova za predškolski odgoj i socijalnu skrb „Majčino selo“, projekt “Zajedno od krova do toploga doma“
  25. Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Bakovići, projekt „Rekonstrukcija stambenih jedinica u socijalnom naselju Gojevići-  unutrašnje i vanjsko uređenje“

Izvor: Mrosp/Hina

Pisane vijesti