Ministar Marin Piletić u radnom posjetu Bruxellesu

  • Slika /slike/2022/Bruxelles 27092022/e3b16da2-aaff-4722-9ac0-78ef4deddf13.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministar Marin Piletić u sklopu radnog posjeta Bruxellesu, povodom usvajanja Partnerskog sporazuma za RH nakon čega slijedi i usvajanje Programa iz fonda ESF+, održao je sastanak s povjerenikom Europske komisije Nicolasom Schmitom na temu mjera koje će u sljedećih deset godina omogućiti povećanje zaposlenosti i vještina te smanjenje stope i rizika od siromaštva u Republici Hrvatskoj.

Na sastanku je istaknuto kako će implementacija mjera kroz Europski socijalni fond plus u vrijednosti od oko 17,3 milijardi kuna omogućiti izravna ulaganja u nova zapošljavanja i razvoj vještina, obrazovni, zdravstveni i sustav socijalne zaštite.

Ministar Piletić naglasio je kako će se kroz provedbu mjera koje su pokazale odlične rezultate na terenu, poput mjera aktivne politike zapošljavanja, pomoćnika u nastavi za učenike s teškoćama, osobnih asistenata za osobe s invaliditetom, stipendija za studente, vrtiće te osiguravanja školske prehrane djecu u riziku od siromaštva u narednom programskom razdoblju nastavitikao i nastavak programa „Zaželi“, koji će se dodatno unaprijediti.

Na sastanku s potpredsjednicom EK Dubravkom Šuicom razgovarali su o demografskim izazovima i njihovom utjecaju na tržište rada. Istaknuli su kako trenutačna demografska situacija na razini EU, pa tako i u Hrvatskoj zahtijeva sveobuhvatan pristup koji obuhvaća socijalne i gospodarske politike i politike kojima se podupiru obitelji (posebice usklađivanje privatnog i obiteljskog života s poslovnim životom), posebne mjere za starije radnike, politike za aktivno starenje i sl.

Ministar Piletić je predstavio mjere i aktivnosti koje Republika Hrvatska provodi kako bi unaprijedila kvaliteta radnih mjesta, povisio životni standard, omogućila dostupnost i pristupačnost različitih usluga skrbi što je ključno za pokretanje pozitivnih demografskih trendova.

Također, sa zastupnicom u Europskom parlamentu Sunčanom Glavak ministar je razgovarao o važnosti ulaganja u zapošljavanje, cjeloživotno obrazovanje, socijalnu zaštitu te poboljšanje položaja žena u društvu.

Pisane vijesti