Ministar Marin Piletić i povjerenik EK za zapošljavanje i socijalna prava Nicolas Schmit na konferenciji "ESF+ za vještine budućnosti"

Slika /slike/2023/Untitled design (1).png
U organizaciji Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u petak, 15. prosinca 2023. održana je konferencija „ESF + za vještine budućnosti" na kojoj su sudjelovali ministar Marin Piletić, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman i povjerenik EK za zapošljavanje i socijalna prava Nicolas Schmit.

Ministar Piletić istaknu je kako stvaranje novih radnih mjesta jedan je od prioriteta Vlade RH od prvog dana mandata kao i stvaranje razvijenog i uređenog tržišta rada, koje će omogućiti dostojanstven rad za sve radnike, a ujedno poslodavcima i gospodarstvu osigurati kvalitetnu radnu snagu.

Dodao je kako je Vlada na tome i uspjela s obzirom na pozitivne trendove na tržištu rada i rekordno nizak broj nezapolsenih. 

Naglasio je kako je Vlada prepoznala važnost cjeloživotnog obrazovanja i od prošle godine uvela sustav vaučera za obrazovanje zaposlenih i nezaposlenih osoba za zelene i digitalne vještine i dodao kako se s ulaganjima u vještine nastavlja kroz ESF+ sve do 2030. godine.

"Čvrsto vjerujemo kako ćemo dostići naš cilj, a to je da najmanje 55 posto svih odraslih osoba u Hrvatskoj sudjeluje u cjeloživotnom obrazovanju, odnosno unaprijeđenu vlastitih vještina i kompetencija", zaključio je ministar Piletić.

Konferencija, podržana od strane Europskog socijalnog fonda Plus (ESF+) bila je usmjerena na ključnu ulogu razvoja vještina u poticanju gospodarskog rasta, socijalne uključenosti i stvaranja održivog zapošljavanja diljem Europe.

Konferencija je istražila i potencijale transnacionalne suradnje u području vještina u okviru Strategije EU za jadransku i jonsku regiju (EUSAIR).

Događaj je okupio sudionike iz različitih područja, donositelje politika, poslodavce, socijalne partnere, obrazovne stručnjake i predstavnike različitih interesnih institucija.

Pisane vijesti