Ministar Aladrović na virtualnom Tripartitnom socijalnom sastanku na vrhu

Slika /slike/2020/Tripartitni_soc_sastanak-23_06_20/2020-06-23_1.jpeg
Ministar rada i mirovinskoga sustava Josip Aladrović sudjelovao je 23. lipnja na Tripartitnom socijalnom sastanku na vrhu koji je zbog pandemije Covid-19 po prvi puta održan virtualno. Sastanak su otvorili predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, predsjednik Europskog vijeća Charles Michel te predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković. Na sastanku su sudjelovali potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis, povjerenik za zapošljavanje i socijalna prava Nicholas Schmit, njemački ministar za zapošljavanje i socijalna prava Hubertus Heil, portugalska ministrica za zapošljavanje Ana Mendes Godinho, glavni tajnik Europske konfederacije sindikata Luca Visentini, glavni direktor BusinessEurope Markus Beyrer, predsjednik Europskog centra poslodavaca u javnom sektoru Rainer Plassman  te drugi predstavnici socijalnih partnera na europskoj razini. 

Glavna tema sastanka bio je gospodarski oporavak Europske unije te uloga i doprinos socijalnih partnera pokretanju rasta i zapošljavanja nakon pandemije. Europska komisija predstavila je Paket oporavka s posebnim naglaskom na financijskim mehanizmima NextGenerationEU i SURE kao i konsolidiranom prijedlogu proračuna Europske unije. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen istaknula je da je socijalni dijalog bitan čimbenik ne samo za što brži izlazak iz aktualne krize već i za pripremu za budućnost. 



U ime hrvatskog predsjedništva Vijećem EU-a hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da se Europska unija zbog pandemije suočila s krizom velikih razmjera, ali je na nju odgovorila brzo i učinkovito kroz uspješnu suradnju svih ključnih aktera. Ministar Aladrović je u svom izlaganju objasnio da je pandemija imala neposredan i snažan utjecaj na svijet rada jer je pred poslodavce i radnike postavila izazov kako osigurati neometano provođenje poslovnih procesa uz pridržavanja mjera za očuvanje zdravlja i sprječavanje širenja koronavirusa. Pandemija je dodatno ukazala na važnost adekvatnih vještina radne snage ne samo kao preduvjeta što bržeg oporavka od aktualne krize nego i kao preduvjeta digitalne i zelene tranzicije. Ministar je istaknuo važnost socijalnog dijaloga u procesu opravku i uloge socijalnih partnera u oblikovanju i provedbi učinkovitih javnih politika.  

Ovom prilikom socijalni partneri službeno su predstavili svoj Autonomni sporazum o digitalizaciji. Sporazum je autonomna inicijativa i rezultat pregovora između europskih socijalnih partnera, kao dio njihovog šestog višegodišnjeg programa rada za razdoblje 2019.-2121. Ovaj autonomni europski okvirni sporazum obvezuje članove promovirati i provoditi alate i mjere, kad je to potrebno, na nacionalnoj, sektorskoj i/ili razini poduzeća, u skladu s postupcima i praksama specifičnim za upravljanje i rad u državama članicama i u zemljama Europskog gospodarskog prostora.

Pisane vijesti