Ministar Aladrović na videokonferenciji Odbora za zapošljavanje Europskog parlamenta

Slika /slike/2020/EMPL odbor - 26_05_20/1.jpg
Ministar rada i mirovinskoga sustava Josip Aladrović sudjelovao je 26. svibnja 2020. na videokonferencija Odbora za zapošljavanje Europskog parlamenta na kojoj su sudionici iznijeli svoje stavove o položaju sezonskih i prekograničnih radnika te slobodi kretanja radnika u vrijeme pandemije COVID-19. Pored članova Odbora, na sastanku su sudjelovali Helena Dalli, povjerenica Europske komisije za ravnopravnost, Nicolas Schmit, povjerenik Europske komisije za socijalna prava i posao, Jordi Currell Gotor, privremeni vršitelj dužnosti izvršnog direktora Europskog nadzornog tijela za rad (ELA).

Članovi Odbora izrazili su zabrinutost zbog toga što su pojedine države članice navodno povrijedile uvjete rada i radnopravne odnose, te su od Europskog nadzornog tijela za rad zatražili da se očituje o možebitnom nepoštivanju prava Europske unije.
Također, članovi Odbora postavljali su pitanja vezana uz mjere koje su države članice poduzele s ciljem uklanjanja ili ublažavanja problema nastalih zbog ograničenja slobode kretanja, osiguravanja jednakog postupanja i sigurnih uvjeta rada, s obzirom na to da cjelokupno stanje ima značajan utjecaj na položaj sezonskih i prekograničnih radnika.

Ministar Aladrović, u ime HR PRES-a, naveo je kako su brojne države članice počele ukidati privremene mjere nadzora državnih granica što će postupno dovesti do nesmetane slobode kretanja radnika unutar jedinstvenog tržišta EU-a. Također, ministar je istaknuo da Vijeće predlaže suradnju pri izradi odgovarajućih pravnih akata kojima bi se zaštita na radu uredila i prilagodila suvremenim kretanjima. „Sezonski i prekogranični radnici neophodni su za funkcioniranje brojnih gospodarskih grana, ponajprije poljoprivrede i turizma, te im se moraju osigurati sigurni i prikladni radni uvjeti te socijalna zaštita“, izjavio je ministar Aladrović.

Što se tiče revizije sustava socijalne sigurnosti, ministar je objasnio da je riječ o tehnički složenom i osjetljivom pitanju koje će zahtijevati daljnje napore svih uključenih aktera. 

Sudionici su se zaključno složili da je sloboda kretanja sezonskih i prekograničnih radnika ključna za oporavak europskog gospodarstva, pri čemu se spomenutim radnicima moraju osigurati sigurno radno okruženje, socijalna zaštita te isti tretman kakav imaju i domaći radnici. S obzirom na to da se Europa suočava s nenadanim izazovima koji su vezani uz COVID-19, države članice, Europski parlament i Europska komisija zajedno će surađivati s ciljem pronalaska najboljeg rješenja.

Pisane vijesti