Ministar Aladrović i ministrica Bedeković pred Odborom za zapošljavanje Europskog parlamenta

  • Slika /slike/HR_PRES_2020/EMPL 22012020/8cfe76dc-d799-463e-9d05-ed33e24f1c1c.jpg
  • Slika
  • Slika
Bruxelles, 22. siječnja 2020. - Ministar rada i mirovinskoga sustava Josip Aladrović je zajedno s ministricom za demografiju, obitelj, mlade i socijalna pitanja Vesnom Bedeković Odboru za zapošljavanje i socijalna pitanja Europskog parlamenta predstavio prioritete hrvatskog predsjedanja u okviru Vijeća za zapošljavanje, socijalnu politiku, zdravstvo i pitanja potrošača.

U uvodnome govoru ministar Aladrović je istaknuo da se sva četiri prioriteta temelje na zajedničkim europskim vrijednostima, uzajamnim interesima te uvažavanju drugačijih perspektiva, a u samom središtu je dobrobit građana, njihove potrebe, sigurnost i kvaliteta života.

Također, napomenuo je važnost provedbe Europskog stupa socijalnih prava i njegovih načela kao izvrstan temelj za buduće strukturirane napore u području zapošljavanja i socijalne politike. Ministar je dodao da će se hrvatsko predsjedništvo zalagati za široku primjenu načela Stupa u ovom institucionalnom ciklusu te u skladu s tim načelima pobrinuti za ranjive skupine.

"Jačanje digitalnih vještina ključno je za globalnu konkurentnost EU gospodarstva koje mora držati korak s tehnološkim razvojem drugih jakih gospodarstava u svijetu. Radna snaga s odgovarajućim vještinama pokretač je razvoja", istaknuo je ministar govoreći o razvoju vještina, prvom prioritetu u području zapošljavanja te ujedno najavio i tematsku Konferenciju na ministarskoj razini 12. i 13. svibnja u Dubrovniku na kojoj će biti predloženi zaključci Vijeća na  temu.

Kao drugi prioritet predsjedanja Vijećem Europske unije u području zapošljavanja ministar je naveo dobrobit na radnom mjestu kojemu je cilj očuvati i kreirati kvalitetna radna mjesta i brinuti o daljnjem unapređenju zaštite zaposlenih uz istovremeno povećanje ravnoteže između radnog i privatnog života. Također, ministar je podsjetio i na važnost dijaloga te razmjenu mišljenja o važnim pitanjima sa socijalnim partnerima i drugim dionicima na tržištu rada. 

"Ostvarenje naših zajedničkih ciljeva u duhu prijateljstva, kompromisa i suradnje omogućit će da Europa nastavi svoj razvoj i da ostane, kako naš slogan kaže, snažna u svijetu punom izazova", zaključio je ministar. 

Ministrica Vesna Bedeković je predstavila prioritete iz područja socijalne politike u kojem je naglasila prevladavanje demografskih izazova i budućnost socijalne politike kao i područja ravnopravnosti spolova i osnaživanje žena na tržištu rada. Ministrica je također istaknula aktivnosti i ključne inicijative hrvatskog predsjedanja s ciljem unapređenja socijalne dimenzije EU, a iznijela je i dodatne informacije vezane u Europski stup socijalnih prava, Garanciju za djecu, problematiku socijalnog stanovanja i beskućništva, unapređenje prava osoba s invaliditetom, kao i rad predsjedništva na prevladavanju demografskih izazova.

Pisane vijesti