Hrvatskom saboru predstavljen Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o volonterstvu

Slika /slike/2021/Fotografije/Vijesti/WhatsApp Image 2021-07-09 at 10.29.08.jpeg
Državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marija Pletikosa danas je u Hrvatskom saboru  predstavila Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o volonterstvu.

Državna tajnica Pletikosa napomenula je kako je cilj izmjena i dopuna Zakona njegovo usklađivanje s trenutnim stanjem na području volonterstva, uklanjanje postojećih prepreka i nejasnoća vezanih uz primjenu trenutno važećeg Zakona, olakšavanje primjene Zakona organizatorima volontiranja, usklađivanje postojećih trendova u volontiranju te olakšavanje rada i unaprjeđivanje efikasnosti saziva Nacionalnog odbora za razvoj volonterstva.

Ovim izmjenama i dopunama, Zakon će se uskladiti s pozitivnim propisima Republike Hrvatske te će se definirati četverogodišnje trajanje mandata članova Nacionalnog odbora za razvoj volonterstva i mogućnost imenovanja i zamjena članova.

U Nacionalni odbor uključit će se predstavnici tijela državne uprave nadležnog za mlade, civilnu zaštitu, turizam i sport te nacionalne agencije nadležne za provođenje programa Europske unije koji se odnose na volonterstvo. Pri tome će većinu u Nacionalnom odboru činiti organizacije civilnog društva koje se bave razvojem volonterstva.

Između ostaloga, izmjenama i dopunama Zakona će se definirati pojmovi volontiranja poslovnog subjekta, koordinatora volontera, programa volonterskog centra i načina njihovog financiranja te će se redefinirati pojam dugotrajnog volontiranja i omogućiti dugotrajno volontiranje maloljetnih volontera.

Također, uredit će se jasna distinkcija između pojmova „volontiranje“ i „pripravnički staž“, načelo zabrane iskorištavanja volontera te će se dodatno zaštititi djeca uključena u volontiranje. Izmijenit će se odredbe o sadržaju potvrde o volontiranju i omogućiti izdavanje potvrde elektroničkim putem te će se dopustiti volontiranje kojim se zamjenjuje rad u slučaju nastupa izvanrednih situacija.

Državna tajnica Pletikosa podsjetila je kako je sustav volontiranja u Republici Hrvatskoj definiran Zakonom o volonterstvu iz 2007. godine te izmjenama i dopunama Zakona o volonterstvu iz 2013. godine.  Njime uređuju osnovni pojmovi vezani za volontiranje, temeljna načela volontiranja, uvjeti, prava i dužnosti volontera te druga pitanja važna za volonterstvo.

Pisane vijesti