Grupa stručnjaka za djelovanje protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (GREVIO) u posjetu Republici Hrvatskoj

  • Slika /slike/2022/Vijesti/Grevio 102022.jpg
  • Slika
  • Slika
Grupa stručnjaka za djelovanje protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (GREVIO), uspostavljena temeljem odredaba Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, boravi u Republici Hrvatskoj u razdoblju od 17. do 21. listopada 2022. u okviru evaluacijskog postupka provedbe odredaba Konvencije. 

Tijekom svog boravka u Hrvatskoj, članice GREVIO-a sastaju se s predstavnicima i javnih tijela koji se u svom radu susreću s problematikom svih oblika nasilja nad ženama te koji u svom svakodnevnom radu provode odredbe Konvencije u praksi. U okviru posjeta Hrvatskoj, predstavnice GREVIO-a sastali su se i sa predstavnicima organizacija civilnog društva.

Prema Izvješću o provedbi Konvencije, koje je Republika Hrvatska dostavila Vijeću Europe u veljači 2022. godine, u Republici Hrvatskoj je postignut određen napredak u promicanju i osiguravanju ravnopravnosti spolova i uklanjanju svih oblika nasilja nad ženama. 

Primjerice, kako bi Republika Hrvatska odgovorila na zahtjeve Konvencije od kraja 2020. godine osiguran je smještaj za žrtve nasilja u obitelji u svakoj županiji. 

Nadalje, u okviru projekta pod nazivom „Zaustavimo nasilje nad ženama i nasilje u obitelji – Za nasilje nema opravdanja“ poduzima se niz aktivnosti u cilju senzibilizacije javnosti za prava i potrebe žrtava nasilja u obitelji i nasilja nad ženama te razvoja svijesti o neprihvatljivosti bilo koje vrste nasilja, jačanja kapaciteta stručnjaka o postupanju u slučajevima kad se nasilje dogodi te osigurava dostupnost besplatne telefonske linije za žrtve nasilja, odnosno Nacionalnog pozivnog centra, 24 sata svaki dan u tjednu, uključujući i vikende i blagdane (24/7/365). 

Kao rezultat evaluacijske posjete GREVIO će izraditi izvješće u okviru kojeg će dati svoje mišljenje o provedbi zadanosti Konvencije, a koje može uključivati i eventualne preporuke za daljnje djelovanje. 

Organizator evaluacijske posjete je Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike kao tijelo odgovorno za koordinaciju, primjenu, nadzor i procjenu politika i mjera za sprečavanje i borbu protiv svih oblika nasilja obuhvaćenih Konvencijom.

Pisane vijesti